От х:

Днес в x:

Единственият: Христо от ПМГ закова 100 по математика

Христо Белев пред любимата си играчка - компютъра

7-класникът от хасковското ПМГ Христо Белев е единственият в цялата област, който изкара максималните 100 точки на изпита по математика, вход към профилираните гимназии с прием след 7-ми клас. Постижението на момчето е повече от впечатляващо, защото на теста се явиха 1947 амбицирани седмокласници, много от които с допълнителни часове от уроци и самоподготовка. Христо карал само на знанията от училище, но станал единственият с пълно 6. През миналата година такива като него са били 5-ма.

На първо четене момчето е и с най-високия бал от всички седмокласници с 35.288 точки, след като записа и много добър резултат по БЕЛ-5.288. Другите двама отличници в областта са именно по Български език и литература, от свиленградското ОУ „Иван Вазов“ но явно оценките им от математиката са били по-ниски. Христо се справил отлично с теста по БЕЛ, но призна че преразказът на „Снежния човек и врабчето“ на Светослав Минков го затруднил доста. Момчето обича точните неща, с търсене и откриване на верните отговори. Свързал е бъдещето си математиката и по-точно с компютрите, като още от сега знае, че иска да стане програмист. През компютър е седнал за първи път на 7 години и оттогава по собствените му думи, рядко става от него. Няма колебания в кое училище ще кандидатства, разбира се ПМГ със специалност Информатика с Английски. Математиката не наследствена в семейството му, родителите му се занимават с бизнес. Христо и науката обаче се залюбват от пръв поглед. Най-слабото му представяне на олимпиади и състезания е трето място.

Успехът на паралелката седмокласници в ПМГ в която е Христо е впечатляващ. От всички 26 деца средният успех по български език е 5.18, а по математика 5.08. Директорът на училището Тодорка Милева обаче бе достатъчно честна да признае, че това са подбирани деца, както и че с единствена паралелка лесно се прави висок резултат. В останалите училища балът се прави от 4, 5, че 6 паралелки.

Класирането по успех на хасковските училища може да стане най-рано през следващата седмица, уточниха от РИО. Същевременно днес се очаква министърът на образованието да класира областите по представянето им на националното външно оценяване след 7 клас.

Г.Христов

Момчето е единственият с пълно 6 по математика
Целият 7 А има висок резултат от изпитите
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини