От х:

Днес в x:

Майки на протест срещу своеволията на властта в Деня на детето

Един от протестите на майките, но срещу таксите за детски градини

Хасковския майки се канят да излязат на протест пред сградата на общинска администрация в Деня на детето – 1 юни. Той се организира в социалната мрежа Фейсбук, където близо 60 души са потвърдили, че ще отидат. Единици са заявките от мъже, изглежда по-активната страна са жените, което не е изненада.

Чрез мълчаливия протест те ще изразят исканията си за по-добър живот за децата. С това те ще се присъединят към националното недоволство, което се предвижда в няколко градове в страната – София, Плевен, Кюстендил и Добрич.

"Изберете да бъдете силни, смели и честни и елате с нас на 01.06.2014 г. в 11 ч. пред Община Хасково, за да защитим себе си и децата си от своеволията на властта", призовава в социалната мрежа организаторът на протеста Ростислава Жекова, която е майка на две деца. Именно тя обжалва пред съда промяната на таксите в детските градини, които бяха приети с решение на общински съвет.

„Протестът не се организира и не се финансира от никоя политическа партия!“, пише още организаторката. „Разбитото състояние на центъра на града е показателно за състоянието на държавата ни и ще е в унисон с темата на нашия протест“, се казва още в петицията.

 

Ето исканията им:


ИСКАМЕ ДЕЦАТА ДА СА ПРИОРИТЕТ НА ВЛАСТТА. КРАЙНО ВРЕМЕ Е БЪЛГАРИЯ ДА СТАНЕ МАЙКА НА ДЕЦАТА СИ, А НЕ МАЩЕХА. В ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ НИЕ РАЖДАМЕ И ОТГЛЕЖДАМЕ ЕДНИ БЪДЕЩИ ЕМИГРАНТИ. КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА КАЖЕМ - КРАЙ. ИСКАМЕ ПРАВАТА НИ ДА ОТГЛЕЖДАМЕ ДЕЦАТА СИ ТУК В БЪЛГАРИЯ ДА НЕ БЪДАТ ПОГАЗВАНИ, НЕ ИСКАМЕ РАЖДАЕМОСТТА ДА СТАВА ЛУКС, КАКТО Е В МОМЕНТА. НИЕ РОДИТЕЛИТЕ НЕ ИСКАМЕ НЕОСЪЩЕСТВИМИ НЕЩА.
Потенциални искания:
Целящи да стимулират не ‘паразитно’ ползване на социални придобивки, а да са в помощ на работещите данъкоплатци
- обвързване на обезщетението за отглеждане на дете до 2 години с МРЗ (минималната работна заплата)
- Обвързване на Детските на 25 на сто от Минималната работна заплата
- семейни помощи за деца, без обвързване с минимален доход на член от семейството
- Отмяна на ДДС за детски храни, дрехи, обувки, учебници, учебни помагала, книги, лекарства и услуги.
-Законова промяна в сроковете за изплащане на детски надбавки, респективно и за всички помощи, свързани със ЗАКОНА ЗА СЕМЕЙНИ ПОМОЩИ ЗА ДЕЦА - да бъде определена фиксирана дата за изплащането им, която да е до 15-то число на месеца, следващ месеца, за който се дължат, а не както до сега- след 15-то до 30-то число.;
- Размерът на месечната помощ за дете /детските надбавки/ да е еднакъв за всички деца, а не както е заложено-35лв. за първо, трето и всяко следващо дете и 50 лв. за второ дете.
- Премахване на прага от 350 лв. доход на член от семейството за получаване на месечна помощ за дете. Всяко семейство, отглеждащо дете в България заслужава да получава детски надбавки, независимо от доходите в семейството.
-- Не делете децата ни, уважаеми, всички те са деца на България имащи равни права. Първо, второ или трето родено в семейството, всяко едно от тях е дете на България. Детските надбавки, които предлагате 35 лв. за първо и 50 лв. за второ дете е - ДИСКРИМИНАЦИЯ
-Здравните и социални осигуровки на родители на деца с трайни увреждания са за сметка на Държавният бюджет.
-Безплатни помощни средства за деца с увреждания, безплатна рехабилитация два пъти годината или еднократно 3 седмици в санаториум. Достъп на децата с увреждания до учебните заведения, изграждане на рампи и перила. Социална адаптация на децата, създаване на подходящи групи, където децата да учат.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини