От х:

Днес в x:

Нелегални кръстосват Хасковско без документи (обновена)

Нелегални бежанци вдигнаха държавата на главата си, след като избягаха и бяха дни наред в абсолютна неизвестност за всички органи, отговарящи за тях. Група от 12 мъже от 20 до 45 години, представящи се за сирийски граждани поне три дни кръстосвали Хасковско, а може би и цяла България, преди да бъдат спипани от полицията край яз. Кюмюрлука до Харманли. Униформените имали сигнал за избягали бежанци и направили засади по ключовите артерии в региона. Вчера към 17 часа полицейски патрул спрял бял микробус Форд с хасковска регистрация, управляван от харманлийците С.С. На 45 години и М.Х. На 33. В товарният отсек на водилото открили 12-те нелегални, натъпкани като сардели. В нито един от тях е нямало документ за самоличност. По обясненията им били сирийски бежанци, но нямали нито статут, нито така наречената зелена карта, която позволява извеждането им на външни адреси. Тя се издава едва когато се потвърди самоличността на лицето. И водачите на буса и нелегалните са закопчани от полицията и са предадени на прокуратурата. От харманлийската районна обаче отказаха информация по случая, а от окръжната в Хасково не бяха запознати.

Справка с Държавната агенция за бежанците/ДАБ/ пък разкри абсурдна ситуация. Според зам.-председателят на ДАБ Васил Върбанов става дума за 8 мъже, които влезли в България на 7-ми май. На полицаите в граничен пункт Елхово обяснили, че искат закрила от войната в родината им. Оттам ги пращат в Харманли за регистрация и установяване на самоличността. Само че групата бяга още същия ден.

Залавя ги полицията и ги връща обратно в Харманли. Само за да избягат отново на 10-ти май, след като предвидливо изчакват да стане 22.30 часа. Оттогава до 17 часа на 13-ти май те са в неизвестност. При залавянето им до „Кюмюрлука“ станало ясно само, че пътуват в посока харманлийското село Иваново, но не обяснили къде са се помещавали през предишните дни, нито какво ще правят в селото. Междувременно бегълците станали 12.

По последни данни, пред униформените бежанците вече са се отказали и от искането си за закрила. „При това положение не можем да ги върнем в бежански лагер“, коментира Васил Върбанов. Според него, случаят с нелегалните вече е от компетенцията на дирекция Миграция. Той призна, че седмица след влизането им в България за бегълците няма нищо сигурно, дори и националността и етноса им. Говорели арабски, но можело да бъдат както сирийци, така и афганистанци и кюрди. „Нямаме представа защо се отказват от регистрация, като това забавя работата по статута им“ допълни Върбанов.

Запознати с нравите на бежанците обаче твърдят, че за постъпките на групата има логично обяснение. В случай на регистрация в бежански лагер, започва да им се изготвя хуманитарен статут. Той обаче не им позволява да влизат в други европейски държави без визи. А такива се издават изключително рядко. Затова пришълците искат да получат статута на бежанец от войната, с който могат да пътуват и пребивават в страните от Еврозоната. Това не е първия такъв случай. Преди време група афганистанци бяга на няколко пъти от бежански лагери, като упорито са отказвали снемане на отпечатъци, чрез които да се провери самоличността им и дали не са съпричастни към престъпни или терористични групи. В крайна сметка се оказали чисти, но целта им била да не се заседяват в България, а да бягат към Европа.

Засега не се предвиждат наказания за ръководството на лагера в Харманли, защото на практика бежанците така и не са регистрирани там, допълниха от ДАБ.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини