От х:

Днес в x:

Подсилват консулските ни служби в Турция за новия туристически сезон

Хората, които работят в съставът на консулските ни служби в Турция ще бъдат увеличени за новия туристически сезон.

Решението е заради отбелязания скок с 61 % на туристи от южната ни съседка, които са почивали през зимния сезон у нас. Това обяви заместник-министърът на икономиката с ресор туризъм Бранимир Ботев.

Факт е, че много туристи от Турция искат да посетят България, но пречка е тромавия режим за издаването на визи, стана ясно и от думите на шефа на Хасковската търговско-промишлена палата Янчо Янев. Той посочи, че туроператори от Кюрдистан, Сверен Ирак са готови да водят у нас седмично по 5 000 туристи, но визите отново спират наплива. В отговор на това зам.-министър Ботев съобщи още, че Министерството на икономиката ще финансира разкриване на българска консулска служба в административния център на Кюрдския автономен регион Ербил.

Леко сме притеснени за предстоящия туристически сезон и засега по всичко личи, че ще има спад на почиващите у нас чужденци“, призна и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев. Той обаче посочи, че ще бъде щастлив ако очаквания спад на чужди туристи бъде компенсиран от българските.

Той обясни, че туризмът се е превърнал в основен сектор на българската икономика и цитира, че 14 % от БВП на страната се формира директно от туризма, а още 15 % се генерират индиректно.

Той подчерта, че сред основните цели на разработваната от екипа на заместникът му с ресор туризъм Бранимир Ботев стратегия за развитие на туризма ще бъде обърнато специално внимание на културно-историческия туризъм. Целта на новата стратегия е да се избегне досегашната практика туризмът у нас да е само сезонен, а той да стане целогодишен.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини