От х:

Днес в x:

Такситата: Мамини синчета тероризират улиците

Таксиметровите шофьори протестираха срещу прехвърлянето на цялата вина върху техния колега

Хлапаци, които не знаят да карат, тероризират с гонки улиците и са причината за многото катастрофи в Хасково. Това заявиха таксиметрови шофьори на днешния протест на „кървавото” кръстовище между Дунав и Раковски. В рамките на три дни там загинаха двама души, а последният инцидент навръх Гергьовден костваше живота на 57-годишната Павлина Сталева. Тя била клиент на такси, което бе ударено зверски от засилен по „Раковски” автомобил. Тежкият удар изхвърли таксито на 13 метра и натроши пътуващата на предната седалка жена.

Ден след катастрофата МВР излезе със становище, че виновен за инцидента е водачът на жълтата кола Пламен Кочев. Впоследствие от полицията уточниха, че тече автотехническа експертиза, която трябва да установи с колко е карала Хондата блъснала таксито. Ако се докаже, че е била с по-голяма от разрешената в градски условия скорост, ще има съвина. Но тази на таксито е безспорна.

                                         ПРИЧИНИ

20-тината протестиращи таксиджии не отричаха нарушението на колегата си. „Ако обаче онзи бе карал с 50-60 км в час, щяха да се тракнат, но нямаше да има загинал” обобщи забележките им колежката на Пламен Деляна Делева. Тя кара от 10 години, а по думите й колегата е на работа поне от 15. И за разлика от много други таксиджии нямал нито едно ПТП до сега. Пламен не е правел обратен завой, обявиха също колегите му, във връзка с версията, че таксито е предприемало забранената от закона маневра. Таксито е идвало откъм центъра, но е било засечено в обратната посока. „Пламен е завивал наляво по Дунав. Опитал в последния момент да избегне перпендикулярния удар и е завил още” обясни Деляна. Самия Кочев обаче заяви, че въобще не видял идващата отгоре Хонда и разбрал за нея едва като го ударила.
„Стига сте го нищили, вижте спирачния път на Хондата. При 33 метра,онзи е карал поне със 150” изригнаха хора от съседните блокове дошли да подкрепят морално протеста. „Направих си експеримент, със 70 км/ч моят АБС ме „закова” макар че тръгнах да спирам на 10-на метра пред кръстовището. А той нали е бил с нова кола, с колко трябва да е карал за да се пързаля 33 метра” обясни мъж на име Димо. И шофьори и хора от квартала бяха категорични, че истинския проблем не са такситата, а ежегодните гонки по правия като стрела булевард. „Когато светофара почне да мига жълто, започва ужаса. През нощта се надпреварват мотори с мотори и коли с коли. Карат ги обикновено млади водачи без почти никакъв опит на пътя, но с мама и тати зад гърба” коментира жена на средна възраст от блока, в чиято градинка бе изхвърлено таксито. Макар че била очевидец „от първа ръка” не пожела да се представи.

                                              ВЕРСИИ


Версията, че водачът на Хондата е син на бивш полицай и настоящ охранител, караше протестиращите да предполагат, че случая ще се замете от полицията, защото участват „наши хора”. По-крайните слухове дори твърдяха, че и втората замесена в катастрофата хонда е на охранител, а според някои - даже и служебна кола на охранителна фирма.

                                         ПРЕДЛОЖЕНИЯ


Протестиращите вкупом поднесоха цветя пред некролога на загиналата Павлина, защото се чувствали съпричастни към трагедията на нейното семейство. И горчиво прехвърлиха част от вината на общината. Според тях, организацията на това кръстовище е безумна. „При ляв завой отдолу на Раковски по Дунав, заради многото китки по мантинелата няма никаква видимост за идващите отгоре коли. Ако по лявата лента на спускането /за завой към „Васил Левски” б.а./ има автомобили, тогава трябва да навлезеш в насрещното за да видиш идва ли отгоре кола. Ако е залетяна със 100 км в час, нямаш никакъв шанс” обърна внимание Деляна. Неин колега предложи дясната лента на спускането по „Раковски” да бъде само за десен завой, а тези за напред да изчакват в другата лента, въпреки че там ще бъдат и завиващите наляво. „Знам че ще става навалица, но тогава общината да си оправи светофарите” допълни той. Според него нещо трябва да се промени, защото това е най-опасния кръстопът в Хасково.

Справка с полицията потвърждава думите му. За трета поредна година, кръстовището на Дунав и Раковски е номер 1 по катастрофи в Хасково, като по-миналата година там бяха регистрирани 11 ПТП-та с убити и ранени. Въпреки това, по скоростния булевард от кръговото на Веспрем до Центъра, няма дори един легнал полицай.

Г.Христов

Според Деляна Делева, до инцидента се е стигнало заради огромната скорост на идващата хонда
Над 50 шофьори и хора от квартала твърдят, че по булеварда всяка нощ има гонки между младежи, каквато е имало и в момента на катастрофата
Протестиращите обявиха кръстовището за най-зле организирано в града
Събралите се поднесоха цветя пред некролога на загиналата Павлина
Павлина Сталева стана поредната жертва на войната по пътищата
Шофьорът на пострадалото такси Пламен Kочев обясни, че въобще не видял засилената хонда, до момента на удара. Човекът още бе в шок от трагедията на 6-ти май
Колегите му го подкрепят

Смазаното такси на 6-ти май
Прословутият спирачен път, който се оказа ни повече ни по-малко от 33 метра
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Mo
    Moeto
    3 0
    20:35, 12 май 2014
    Браво на задружните колеги!Дано исканията ви се изпълнят и да спрат гонките по пътя!
Последни новини