От х:

Днес в x:

Световният ден на джаза-от Осака до Хасково

От японския град Осака до българския Хасково ще бъде отбелязан Световният ден на джаза-30-ти април.

Денят се прокламира вече трета година от ЮНЕСКО и ООН.

Епицентърът на тържествата по случай Деня на джаза през 2014 е именно Осака. Градът ще е  домакин на тазгодишния гала концерт, който ще събере в една вечер утвърдени имена от световната джаз сцена като Хърби Хенкок, Уейн Шортър, Тери Лин Карингтън, Маркъс Милър, Кени Гарет, Ди Ди Бриджуотър, Есперанца Спалдинг, Грегъри Портър и много други.

В българския -Хасково пък местният джазгуру Митко Русев -Мутата също е направил организация за почитателите на джазовата музика.

Любителите на джаза могат да му се насладят в китарните изпълнения на Мутата и вокала на Мария Арнаудова в 19 часа в клуб „Ралица“

В Димитровград също ще отбележат Световния ден на джаза.

В 12 ч. на централната градска алея по бул. “България“ ще свирят Акустично джаз трио и приятели, със специалното участие на вокала Надя Тончева от Казанлък.

Предложението 30 април да е Международният ден на джаза е на световно известния джаз пианист Хърби Хенкок. Целта му е да се подчертае ролята и силата на джаз музиката като образователен инструмент, насърчаващ интеркултурния диалог и сътрудничеството между народите.

Джазът възниква през първата половина на 20 век в южните части на САЩ, в Ню Орлиънс.

Родоначалникът на българския джаз е Асен Овчаров. През 1942 г.той създава първия класически джазов оркестър в България и на Балканите.


М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини