От х:

Днес в x:

Еколози към общината: Спрете да унищожавате дърветата в града

Протестно писмо срещу драстичното орязване на короните на дърветата в центъра на Хасково, масово изсичането на зрели 20-30 годишни дървета, увеличаване на асфалтираните алеи и тротоари, са изпратили еколози активисти до община Хасково. То е с копие до РИОСВ и медиите. В него те дават конкретни примери за унищожаване или осакатяване на зелени площи. Еколозите се надяват мнението им да бъде взето предвид, за да не се стига до протести.

Ето целият текст на писмото:

 

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

С настоящото писмо бихме искали да изразим загрижеността си относно унищожаването на дърветата и зелените площи в община Хасково. Повод за писмото е скорошното драстичното премахване на клоните на дърветата (основно чинари) в центъра на град Хасково. Този акт е само пореден израз на недалновидната политика спрямо зеленината и зелените площи в града, която наблюдаваме в последните няколко години и която не е в интерес на гражданите. Освен последния пример, бихме искали да споменем и следните конкретни проблеми и казуси, които подкрепят горното:

- Изсичане на десетки зрели дървета и храсти при реконструкцията на парковете в града. Например в Градската градина, на улиците „Ген. Радецки”, „Щерю Вапцаров” и други. Не се потърсиха конструктивни решения запазващи дърветата, а според нас такива имаше.

- Полагане на плътни ивици асфалт по тротоари вместо да се оставят петна за дървета и трева. Пример: улица „Сливница”

- Изсичане на целите корони на дървета до стъбло по централната улица на с. Узунджово.

- Необосновано изграждане на нови или двойно разширяване на съществуващи алеи покрити с асфалт или чакъл за сметка на зелените площи в парковете. Например в парк „Кенана” и в няколко по малки

мебждублокови парка в кварталите.

- Необосновано премахване на зрели дървета, както и храсти, които не създават опасност за гражданите. Примери: ул. Стара планина, редица междублокови пространства.

Оценяваме засаждането на фиданки в града, но бихме искали да подчертаем, че младите фиданки по никакъв начин не могат да компенсират прахозадържащата и кислородообразуващата функция на унищожените, зрели 20-40 годишни дървета. Младите дървета имат и нищожна или никаква роля за образуването на сянка и подобряване на микроклимата в летните дни.

Не знаем какви са аргументите и причините за това масово унищожениe на зрели дървета, премахване на корони и изграждане на асфалтови алеи, но се надяваме да не са икономически.

Наблюденията ни в някои градове с добре управлявани зелени площи, както в България така и в чужбина показват, че се ценят и пазят зрелите дървета, които имат най-големи екологични функции и създават чар в градовете. При необходимост се премахват само отделни опасни клони, а не целите корони.

В връзка с горното, настояваме за следното:

- Решенията засягащи зеленината на Хасково и съответно здравето на

жителите му да се подлагат на по-широко обсъждане, като се вземат мненията на експерти и неправителствени организации.

- Да се прекрати премахването на короните на дървета, освен ако не създават опасност за гражданите.

- Отсичането на зрели дървета да се избягва, като се търсят конструктивни решения, които ги запазват.

Надяваме се, че мнението ни ще бъде взето предвид. Не бихме искали и в Хасково да се стига до протести за опазване на зелените площи.

С уважение:

Стойчо Стойчев, Българско дружество за защита на птиците

Стефан Аврамов, Българска фондация „Биоразнообразие”

Теодора Стефанова, Алианс за регионално сътрудничество и развитие

Николай Терзиев, Природозащитно сдружение „Биосфера”

 

От община Хасково потвърдиха, че са получили писмото на еколозите. То е предадено на отдел „Екология“ и на кмета, но все още нямат становище. От РИОСВ Хасково също са го получили. Оттам заявиха, че могат да вземат отношение само ако става дума за защитени видове или защитени територии. Останалата растителност в градовете е в правомощията на общините, заявиха от екоинспекцията.

Haskovo.net



Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини