От х:

Днес в x:

Младоци разузнават Ямача с карти

Младоци от 3-ти до 6-ти клас се впуснаха днес в разузнавателен поход из потайностите на Ямача, за да открият правилния маршрут към финала и големите награди. Единственото въоръжение на младите разузнавачи бяха карта и компас, с които трябваше да опитат да не се загубят из тайните сокаци и пътечки по баира. За тяхно услеснение бяха организирани контролни точки, които трябваше да ги насочват, но които също така трябваше да бъдат посетени до една, за да се зачете похода. Това са традиционните условия в изживяващото своя ренесанс Спортно ориентиране. В ерата преди таблета и интернета, този спорт се е практикувал масово, но сега реалния свят е позабравен за сметка на виртуалния. Както се оказа-не от всеки.

Първият хубав ден след студено-мокрия Великден бе използван от 30-тина момчета и момичета, които придружени от родителското тяло се включиха в училищно състезание на Ямача. То бе организирано от дългогодишният вдъхновител на хасковското спортно ориентиране Тодор Стратиев. Вместо да чака децата да дойдат в неговия Компас 95, Стратиев реши клубът да отиде при тях. За втора поредна година той печели проект по програмата „Спорт в свободното време” и занимава все повече ученици във ваканционните им дни. Във втората година най-сериозни се оказаха от ОУ „Христо Смирненски” и ОУ „Иван Рилски”, които формираха 90 % от разузнавателния корпус, тръгнал на поход из Ямача. Победителите получиха златен компас и признанието, че имат вграден в себе си и не могат да се загубят.

Впрочем, повечето не бяха там да се състезават, а да се забавляват. Или както се изрази малчуган на 10-на години - „правя това защото ме кефи”.

Г.Христво

Някои се забавляваха, други-състезаваха
Контролните точки улесняваха, но и объркваха

Победителите получиха компас
Ентусиастите първи побегнаха към дебрите на Ямача
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини