От х:

Днес в x:

В Хасково празнуват 1443 години от рождението на пророка Мохамед

Първо си вържи камилата, после чакай от Всевишния!“. Това е една от мъдростите, които пророкът Мохамед завещава на мюсюлманите.

През тази година се отбелязват 1443 години от рождението му. От 20-ти април, когато е рожденият ден на пророка според Григорианския календар, в цялата страна вървят празниците, които са под надслов „Пророкът Мохамед - пример за цялото човечество. Пример за световете“.

Хасковските мюсюлмани днес честваха рождеството на пророка си с много гости. Залата на Бизнесцентъра направо се пукаше по шевовете.

Отбелязването започна на крака за „Мила родино“ и химна на Европейския съюз. Веднага след това празничната молитва пя главният имам на джамията „Селимийе“ в Одрин Сюлейман Демирай.

Проф. Д-р Фикрет Караман, теолог, съветник по религиозните въпроси в посолството на Турция у нас, беше главен лектор за живата на пророка.

При честванията тази година особено се набляга на моралните ценности. Една от тях е толерантността, отбеляза заместник-главният мюфтия Ведан Ахмед. “Ние, мюсюлманите, трябва да сме толерантни, за да изграждаме добро общество и да работим за благото не само на мюсюлманската общност, но и на цялото ни общество в държавата, която я е наша родина“.

По думите му добродетелите, към които призовава пророкът Мохамед, не са извън възможностите на хората. За мюсюлманите Мохамед е обикновен човек, но посочен от Всевишния, за да разкаже за тези добродетели.

Според Ведан Ахмед затова причините за размириците в редица мюсюлмански държави през последните години не трябва да се търсят на религиозна основа, а само на политическа. Според него религията се ползва само като параван, зад който политиците прекрояват света.

М. Манолова

 

 

 

 

 

 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини