От х:

Днес в x:

-1 °C

Американска класика разцепи небето над Хасковско

Прословутия "Раптор" разцепи небето над Горски извор

Американската гордост в авиацията от старо и ново време разпори небето над Хасковско, този следобед. В полет се впуснаха първо нарицателния самолет на американската авиация от 30-те години „Пайпър” Ж-3 и неговия наследник L-4. Моделите се оказали толкова сполучливи, че дълги години били използвани като учебни за американските пилоти от гражданската и бойната авиация, от времето когато тя се е задвижвала от витло. Друга, но свръх-модерна класика се яви под формата на Ф-22 „Раптор” /Хищник/, който към момента се счита за единственият изтребител от 5-то поколение със скорост близо 2.5 пъти над тази на звука. Според мнозина експерти оръжието и неговия единствен притежател/САЩ/ си гарантират въздушно превъзходство във всякакви военни конфликти. Друг е въпроса, че „рапторите” все пак са замислени и проектирани през 80-те години, а оттогава досега не се знае какво са направили другите участници в надпреварата във въоръжаването, които при това нямат американската мания да се хвалят по изложения. 6 аероплана от различни модели, но все с прототип американски самолети, се вдигнаха от летището за селскотопанска авиация край село Горски Извор. Единстевният руски представител-ЯК не дошъл поради логистични затруднения на притежателя му. Самолетът бил здрав, но не и колата на собственика.

Идеята за демонстрацията е на членовете от бившия клуб за радиоуправляеми модели в Хасково. Клубът вече не съществува от 20-тина години, но крастата на бившите му членове ги държи и сега. Затова в свободното си време отиват на къра и часове наред се занимават с бърникане на бурмички, гайки и електрически кабели. Аеропланите бяха сглобявани на място, повредите по тях-отстранявани в полева обстановка. Условно моделите се деляха на 2 вида-е електрически двигатели и такива с вътрешно горене. Пайъпърът на Димитър Филев бе с вътрешно горене и се задвижва от бензин плюс моторно масло. Построен е в мащаб 1:4 спрямо оригинала. Сърцето на самолета е двутактово, като на небезизвестното балканче. Моторът е с работен обем 26 кубика, мощнот 3 конски сили и развива до 50 км/ч. Скоростта днес не бе постигната заради мощния насрещен и страничен вятър. Жълтия моноплан все пак се издигна на стотина метра и полетя десетина минути. За толкова стига резервоарът от 300 грама.

Опит за летене направи и L-4 на Цветко Делчев, но нещо сбъркано в оборотите доведе до неколкократно загасване на движгателя по време на полет. За щастие на притежателя, тези модели са направени да планират успешно и приземяването не донесе големи щети. Материалите и конструкцията на самолета бяха според принципа „Господ направи човека, останалото се прави в Китай”. Дори и с разценките на Големия жълт брат, едно самолетче с тегло 4-5 кг излиза над 1000 лв, заедно с радиоуправляемия механизъм. Консумативите не влизат в сметката. Доста по евтин излизаше „Раптора” и то не само даради използването на ток вместо бензин. Материалът на корпуса му бе нещо като стиропор. Предпочитат се такива материали, защото електрическите самолети развиват много по-голяма скорост и когато при инцидент се забият в земята, биха се пръснали на несглобяеми парчета, ако са от дърво или метал.

Г.Христов

Последва го стара американска класика
Ретро моделът на "Пайпър" е дотъкмяван от стопанина му Димитър Филев
След известни затруднения със запалването на бензиновия двигател....
...Пайпър-ът литна
Цветко Делчев обаче имаше проблеми
Самолетът му бе върнат на стенда
Пистата край Горски извор е удобна за този вид полети

Част от членовете на бившия клуб за радиоуправляеми модели залагаха на електрическите двигатели

Включително и на нещо като хвърчило с мотор
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Мисли, свързани с отминали събития отново ще излязат на преден план. От тях няма да се почувствате по-добре, за това си наложете да ги забравите. Насочете енергията си за по-хубавите неща в живота ви. Дарете си малко почивка и нещо специално за себе си, заслужавате го не по-малко от всеки друг.
27 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Съчетавайки полезното с приятното, ще изживеете деня си приятно. Без да изтъквате заслугите си пред някого, ще успеете да го насочите в желаната от вас посока на мислене и заедно ще вземете решения за бъдещата си работа, цел или живот. Осигурете си време и за себе си, имате нужда от разтоварване.
27 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Професионални срещи и обсъждане на интересуващи ви теми са част от ангажиментите, стоящи пред вас. Ще се включите в текущ проект и ще провокирате събитията в своя полза, без разбира се да предизвиквате недоволството на колегите си. Спазвайте добрия тон в общуването и законността.
27 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С лекота ще разрешите въпрос, който отдавна ви занимава. Изпитвате необходимост от промяна и същевременно се чудите от къде да започнете. Може би от себе си, може и от дома си. Във всички случаи се нуждаете от повече движение, спортувайте и се забавлявайте. Работата ви изтощава, не се давайте.
27 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
С набелязаните мерки за подобряване организацията на работното място ще имате своите резултати. Всички те ще се окажат важни за професионалното ви развитие и най-вече финанси. Нововъведенията ви ще срещнат разбиране и ще получите подкрепа. Сигурно е, че сте сред най-добрите и с нищо не ви превъзхождат.
27 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоящите промени създават у вас напрежение, но и не ви липсват добри очаквания. За някои те са свързани с нова работа, смяна на местоживеене или друго интересуващо ги обстоятелство. Правейки оценка на развитията в живота си, ще бъдете по-обективни, ако изключите нещата от емоционален характер.
27 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Настроението ви е добро, независимо от поведението на околните. В случая това е чудесно, защото вие наистина сте прави. Упоритостта в работата ви ще донесе резултат. Ще се радвате на заслужено признание, а и наградата ще бъде добра. Проявете толерантност към човек от обкръжението ви, който има свои проблеми.
27 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще сложите добро начало на нещо ново в живота си днес. Положителните промени ще ви заставят да станете по-търпеливи към себе си и околните. То няма да ви коства големи усилия, защото сърцето ви е широко и в него има място за много обич и човешка топлина. Щастливите мигове ще последват и трайно ще се настанят в живота ви.
27 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят не е подходящ за започването на нещо ново. Задоволете се с изпълнението на обикновените си задължения, дори да ви се струват досадни. Не давайте обещания, за които знаете, че са трудноизпълними. Вечерта прекарайте в шумна компания.
27 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Сега вие сте творци на своето щастие. Най-вече от вас зависи да направите денят си успешен. Очакват ви изненади от всякакво естество и се налага да бъдете много внимателни в действията си. Погрешна стъпка може да ви донесе доста неприятности. Намерете време за любимия човек, защото нещата там не вървят гладко. Или може би е време за нова връзка?
27 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днешния ден предлага сериозно предизвикателство за вас. Мотивацията ви за работа е толкова висока, че нищо не може да ви откаже от онова, което сте си наумили. Можете да разчитате на ваш приятел в момент, когато се нуждаете от съвет. Бъдете концентрирани и резултатите ще са налице.
27 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще придвижвате напред делата си, но наред с работата си е добре да се погрижите интересите ви да бъдат защитени. Използвайте контактите си и създайте условия за развитие на идеите си. Има потенциал в тях, стига да ги популяризирате и направите достъпни за повече хора. В желанието си да зарадвате близки хора ще влезнете в разходи.
27 ное 2020
Последни новини