От х:

Днес в x:

Военен учи планинарки на походни техники

Планинарите на Черкезов успешно седнаха на връх Богдан

Капитанът от Кенанското военно поделение Георги Черкезов е новия шеф на туристическо дружество Аида в Хасково. Видния планинар ще учи младите както на любов към върховете, така и на изпитани техники за тяхното покоряване. Капитан Черкезов е доказан кашик/пехотинец/, за които думичката „поход“ е като бащиното им име. Крачните подвизи на кашика са увековечени от вица „спри кашик, та да си почине танка“.

Без танкове хасковските туристи превзеха връх Богдан в Средна гора, като първа крачка от поставената цел за годината-покоряване на 10-те първенци на България. Постижението носи на покорителите златната значка на Националното туристическото дружество, както и участие в годишната му томбола. Изненадващо първият за годината флирт с планината се оказа по-желан за хасковлийки, които бяха мнозинството от взвода на капитан Черкезов. От общо 27-те планинари поведени в Средна гора, всички планинарки стъпиха/някои седнаха/ на върха, докато част от уж силната половина се ската на завет в подножието.
След Богдан, през следващите месеци ще дойдат по реда си и първенците на Стара Планина, Родопите, Рила, Пирин, Витоша и Странджа, до пълно подчиняване на най-високите български върхове.
Походите са безплатни и открити за всички желаещи, като предвид нежната половина, са редуцирани до поносимите 2-3 часа на ден. Иначе нормалния норматив за планинско ходене е по 11 часа по пътеките. За почитателите на екскурзионните летувания ще има отделни мероприятия. „Искаме да привлечем младите хора, които не знаят какви красоти крие планината. Почувстват ли любовта й, тя става взаимна и за цял живот“ разясни Черкезов, който освен по баирите е известен хасковски „морж“. Капитанът плува зиме и лете, като по думите му не знае как да потъне. За разлика от повечето, които не знаят как да изплуват. Черкезов се занимава активно и с водно спасяване.

Атаката на връх Богдан се осъществи от пешеходния клуб към туристическото дружество. Има и клуб по Спелеология, където членовете му се организират за посещаване на най-красивите български пещери.

Г.Христов

В щурма на върха участваха 27 души
Които се потрудиха доста по планинските пътеки
Хасковлии изкачиха и Малък Богдан

Капитан Черкезов/вляво/ е на разположение на всеки, желаещ да почувства тръпката на планината
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини