От х:

Днес в x:

ТЕЦ „Марица-3“ с 64 бона глоба за обгазяването на Димитровград

64 000 лв. глоба отнесе ТЕЦ „Марица 3“ АД за обгазяването на Димитровград със серен диоксид в края на миналата година. За санкцията съобщи народният представител от „Коалиция за България“ от хасковски регион Смиляна Нитова. Тя е научила размера на глобата след запитване до министъра на околната среда Искра Михайлова. 

Според данните на МОСВ замерванията в края на 2013 г. за замърсеността на въздуха в бригадирското градче са показали резултати от 700 милиграма на куб.м. серен диоксид, което е близо два пъти над допустимата норма. Заключението на експертите е, че основният замърсител е именно ТЕЦ-а, който е работел без системи за собствени измервания на вредните емисии.

След направените предписания на дружеството в края на миналия месец новите замервания от мобилна измервателна станция са показали, че замърсяването е в норма. Паднали са под 300 микрограма на куб. м. при норма от 400, обясни Нитова. Като превантивна мярка дружеството е включено в годишния график на екоминистерството за контрол.

Депутатката пристигна на срещата с журналистите в Хасково тематично подготвена. Смиляна Нитова почерпи с бонбони „Народно събрание“ за рождения си ден, който отпразнувала на 12 април. Шоколатиерата е от лимитирана серия, която се продава само в парламента, обясни Нитова. Навръх личния си празник пък депутатката е дала и обяд за децата в дом „Асен Златаров“.

 М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини