От х:

Днес в x:

Евросекира над България заради 113 незаконни сметища

Искра Михайлова призна, че вероятно ще има санкции от ЕС


Наказателната процедура заради незаконните сметища в България е факт, искът на Европейската Комисия /ЕК/ срещу България вече е в съда. Ако до средата на 2015-та година не докажем, че правим нещо по въпроса, страната ще търпи финансови санкции. Това обяви министърът на околната среда и водите Искра Михайлова на днешната първа копка по обновяваното с европейски пари регионално сметище край село Гарваново. Това ще е едва третото сметище в България, което ще е напълно според европейските изисквания. За сметка на това имаме 113 незаконни, призна министър Михайлова. По 4 от тях се работи за рекултивацията им.

Търпим последиците от един процес, започнал от 2009-та година. Процес на предупреждения, обещания и нищо неправене, коментира министър Михайлова. Изискването към нас е било да рекултивираме старите си сметища и най-вече да ги снабдим със задължителната система за управление на отпадъци – сепариране, компостиране и депониране. Както и да се справим оттук нататък, моралните щети са налице, допълни Еколог №1.

Според Иска Михайлова Европейския съд ще разглежда иска срещу България на два етапа. Първият – доказване на вината и неизпълнението на европейските регламенти /те имат задължителен характер за всички страни членки/. Вторият етап са финансови санкции. Но ако през това време се докаже, че работим и напредваме с изпълнението на европейските изисквания, ЕК може да трансформира иска си, а съдът да реши, че има само частично нарушаване на регламент. Тогава може да се разминем с финансовите санкциите, изрази оптимизъм Михайлова.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини