От х:

Днес в x:

Бием половин България по непълнолетни родилки

Честа гледка в АГО

Хасково може да се похвали с челно място в страната по брой непълнолетни и малолетни родилки. Градът ни е веднага след челниците София, Бургас, Варна, Пловдив и Русе, в които живее половината население на България.
Там са родени и половината от регистрираните за миналата година 836 момичета, които са станали майки. Сред останалите 23 областни центрове, Хасково се откроява с 60 родили непълнолетни. По брой родилки на глава от населението може и да сме на първо място.

Бумът на деца, раждащи деца, е започнал в края на миналата година. До септември включително непълнолетните родилки в Хасково са били 38. За последните три месеца броят им почти се е удвоил. Едно от обясненията е, че в края на годината се връщат гурбетчиите, свършили със сезонната работа в най-популярните дестинации Гърция и Италия.
По неофициална информация 3 от хасковските родилки са ненавършили 14 години, като за цялата страна броят им е 24.

Нито една от малолетните майки не е пожелала да изостави детето си. Това обаче не важи за каките между 14 и 18 години. По данни на местната комисия за борба с противообществените прояви на община Хасково, новонастанените деца в домове за миналата година са 26. Бройката не бие на очи, защото пък изведените в приемни семейства са 35 и дефакто изоставените в домовете деца оредяват. Най-често младите момичетата се отказват от рожбите си, тъй като нямат финансова възможност за отглеждането им или пък бременността е била нежелана. Има и такива, които са посочили като аргумент и без това многото деца във фамилиите си. Както може да се очаква, преобладаващата част от непълнолетните родилки са от ромския контингент.

От Държавната агенция за закрила на детето отчитат като пропуск, че не във всички случаи на ранно съжителство се сезира прокуратурата за започване на досъдебно производство. Това обаче не важи за Хасково. 25 от случаите са дадени на прокурор за разследване по член 191 от НК, за съжителство на съпружески начала с непълнолетни. В 7 от тях досъдебното производство е стигнало до дело, а лицата са осъдени, потвърди говорителят на Районна прокуратура Делчо Лавчев. Законът предвижда лишаване от свобода до 2.5 години, но основно налаганата мярка е пробация, на каквато са били осъдени и хасковските прелъстители на деца. Големият брой прекратени досъдебни производства са заради факта, че когато органите започват разследване на закононарушението, то двойката сключва граждански брак. По закон брак с непълнолетна е възможен при изричното съгласие на родителите. Те пък го дават безпроблемно, заради „традициите на етноса“.

Ако някой си мисли, че непълнолетните родилки в Хасково са много, трябва да погледне справката за тази година. Само за първото тримесечие, местната Агенция за закрила на детето е получила 34 сигнала за непълнолетни и малолетни родилки. Част от тях наистина не са от Хасково, но отчетената бройка говори за тревожна тенденция и нов бум на феномена "деца раждат деца". 

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини