От х:

Днес в x:

В Хасково големи четоха на малки, в Димитровград кметът - в детската градина

Децата от Хасково отбелязаха Международния ден на детската книжка 2 април с празник пред книжарница“ Приятели“. Каките и батковците от Младежкия парламент четоха откъси от книжки на малките и още по-малките момичета и момчета от училища и детски градини, а най-големите малки познавачи на приказки получиха и награди. Настроението поддържаха изпълненията на хор „Орфей“, а театралите от „Бърборино“ влязоха в ролята на най-обичаните приказни герои.

Международният ден на детската книга се отбелязва в цял свят от 1967 година, на рождения ден на един от най-обичаните от малчуганите разказвачи - Ханс Кристиян Андерсен. Авторът на най-популярните приказки е роден на 2 април, 1805 г. в Одензе, Дания. Произведенията му са преведени на повече от 150 езика.

Денят на Книгата в Димитровград пък ще продължи цяла седмица.

Там лично кметът на на града Иво Димов ще даде пример на малките, че четенето е полезно, а книгите са прозорчета към света.

Четенето на книги развива и провокира въображението, дава възможност на децата сами да изградят образите на героите. Книгите имат своята магия и привлекателност, но от нас, родителите, зависи, дали децата ни ще се докоснат до вълшебствата.

Затова градоначалникът ще подкрепи инициативата на фондация "Подари усмивка" като на 3 април в градската библиотека ще чете приказки на малчуганите от детска градина „Райна Княгиня" в ГБ"Пеньо Пенев".

В Свиленград пък четенето ще се превърне в маратон.

То започва от днес и ще продължи до Световния ден на книгата и авторското право 23 април.

През целия месец ще се проведат няколко събития, които ще пуляризират книгите сред малките читатели. С инициативата „Библиотека в куфар" в детските градини ще се представят и четат любими книги за деца.

Конкурс за детска рисунка „Любими герои от приказките" стартира от днес до 20 април. Участниците, разпределени в две възрастови групи: 7-10 г. и 11-14г., могат да подават рисунките си в Общинската библиотека. На 23 април най-добрите произведения ще бъдат представени и наградени в Арт-галерията на Свиленград.

Под надслов „Ще бъдеш мъж, сине мой" в училищата и училищните библиотеки четвъртокласници ще четат „Книга за джунглата" от Ръдиард Киплинг по случай 120 години от издаването й. А на 11 април Общинската библиотека ще организира пролетна читалня на открито.

Четири дни след това е представянето на новата книга на младия свиленградски автор Христо Колев „Фалстарт".

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини