От х:

Днес в x:

Пиеса на Хасковския театър получи номинация за „Аскеер“

Драматургичният текст на Румен Леонидов "Речта на селския крал", по който Елин Рахнев за първи път се изяви като режисьор, получи номинация за тазгодишните награди "Аскеер 2014". Моноспектакълът на Диан Мачев, който е  съвместен проект на Сатиричен театър „Алеко Константинов” и Драматично-куклен театър „Иван Димов” – Хасково, беше номиниран в раздела за Съвременна българска драматургия.

В конкурса участват пиеси, поставени за първи път на професионална сцена в периода от 1 април 2013 г. до 31 март 2014 г. Постановката вече бе представена и на хасковската публика.

По думите на председателя на фондация Академия “Аскеер” Милен Миланов все повече автори пишат добри пиеси и все повече театри поставят български пиеси. Другата тенденция е, че авторите стават все по-добри драматурзи.

След солидната пресявка на 21-членното жури от професори до автори в различни жанрове , в крайна сметка в Топ 3 останаха пиесите: "Злият принц" на Георги Тенев, "Покана за вечеря" на Оля Стоянова и "Хората от Оз" на Яна Борисова.

Наградата „Аскеер” за Съвременна българска драматургия тази година се присъжда за десети път.

А останалите Аскеери, за актьори, режисьори, композитори, поети и други представители на сценичното изкуство, се дават още от 1991 г.

Тазгодишните статуетки ще бъдат връчени на галаспектакъла на 24 май в Театъра на армията.


М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини