От х:

Днес в x:

Откриха интимна татуировка на мумия на 1300 години (видео)

Учени от Британския музей  попаднаха на мумия, която е толкова добре запазена, че археолозите можеха да различат татуировката върху кожата й с невъоръжено око. С помощта на инфрачервените технологии знакът се вижда по-ясно.

Татуировката е дешифрирана от куратори и е на древногръцки - MIXAHA, или Михаил. Открита е на бедрото на жена, живяла около 700 год. след Христа на брега на река Нил.

Татуировката е във вътрешната част на дясното бедро. Тя представлява монограм, символ на Архангел Михаил на старогръцки. Символът е намиран досега в древни църкви и на каменни плочи, но никога под формата на татуировка. Находката е много рядка, тя е първото доказателство за татуировка от този период. Засега учените могат само да гадаят защо тя е била направена.

Мумията е открита при разкопки в Судан през 2005 г. Мумифицирането не е било както при фараоните, със соли. За разлика от другите древноегипетски погребения, които са с отстранени вътрешни органи, жената е със забележително добре запазен вътрешни органи.

Суданската мумия ще бъде показана на публиката за първи път през май. Всеки ден хиляди хора ще могат видят нейната татуировка.

Не е ясно кой е направил татуировката в древен Судан, както и дали тя е била видима за другите местни жители.

Високо върху вътрешната част на бедрото, татусът може да е бил изложен на погледите на другите, или да не се е виждал. Въпреки цялата научна експертиза, Британският музей признава, че не е ясно каква точно е била модерната дължина на полата сред жените край Нил през 7 век.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини