От х:

Днес в x:

12 °C

Мастилото за татуировки е канцерогенно, регулации няма

Хората по цял свят обичат татуировките. Почти 1/4 от американците и 12% от европейците имат татуировки. Също така по статистика жените са по-склонни да се татуират от мъжете.

Въпреки това обаче, малко се знае за ефекта върху тялото на съвременните мастила за татуировки. Тази липса на информация е притеснителна, защото е доказано, че някои от основните съставки могат да разболеят човешкия организъм или дори да доведат до смърт. Регулацията обаче е много трудна.

Скорошен доклад на Европейската комисия предупреждава, че мастилото за татуировки съдържа "опасни химикали" като например тежки метали и консерванти, които могат да доведат до сериозни здравословни усложнения като бактериалните инфекции. Друго проучване на австралийското правителство от началото на месеца твърди, че 22% от мастилата съдържат химически компоненти, които причиняват рак.

Докладът на ЕК подчертава, че най-голям проблем има с мастилата от САЩ, които са разпространени в целия свят, пише Гардиън.

"Въпросът е: Какво има в татуировките и как може то да се отрази на човешкия организъм? И отговорът е, че просто не знаем", заявява Тайлър Холминг от Стандфорския университет.

Татуировките се правят като се инжектира мастило във втория слой на кожата - дермата, където то остава перманентно, освен ако не бъде премахнато с лазер."Кожата е много активна в това да защитава тялото от инфекции и следователно, белите кръвни телца се опитват да унищожат мастилото. Организмът го третира като чуждо тяло", допълва Холминг.

Американската Федерална агенция по храните и лекарствата не е задължена да дава одобрение на мастилата за татуировки преди те да бъдат пуснати на пазара. Агенцията може да регулира пигментите чрез предварителното им наблюдение, но го прави рядко, тъй като "има други приоритети и заради липсата на сериозни доказателства за проблеми с тези пигменти".

Агенцията изследва мастила, само след подаден сигнал. Такова нещо се случи миналата година, когато много хора получиха кожни инфекции след татуиране във Флорида. Оказа се, че татуистът е използвал заразени мастила, които могат да доведат до кожни проблеми като зачервяване и подуване, имащи потенциала да се разпространят из цялото тяло, водейки до подуване на лимфните възли и дори сепсис - животозастрашаваща инфекция на кръвта

."Тези инфекции могат да бъдат много сериозни, налагайки лечение с агресивни антибиотици, хоспитализация или дори операция", заявяват от агенцията.

Заради повишената опасност американските институции вече обмислят затягане на регулациите. В момента агенцията изследва някои потенциално опасни пигменти като Жълто 74, който изчезва на слънчева светлина.

"Искаме да знаем какво се случва с мастилото. Къде отива този пигмент?", заявява експертът химик Пол Хауърд. Според него пигментът може да не изчезва и може да е токсичен.

В резултат на новите правила някои от големите производители на мастила за татуировки вече са задължени да упоменават, че мастилото съдържа тежки метали, което може да доведе до "рак, вродени дефекти и репродуктивни проблеми".

Мастилата обикновено се продават готови за употреба, съдържайки определени съставки - оцветители, консерванти, свързващи вещества и филъри. Оцветителите, познати като пигменти, съставляват 60% от теглото на мастилото. Пигментите, използвани от производителите обаче, не са създадени специално за татуиране. Обикновено това са "цветове за принтерни мастила или автомобилни бои".

За други съставки на мастилото за татуиране, като метала кадмий например, учените подозират, че имат сериозно канцерогенно въздействие върху организма.

Далеч обаче не е задължително тези съставки да са опасни за човека, смята Хейли Голдбах от Калифорнийския университет.

"Само защото нещо може да причини рак, не означава, че ще го направи. Доколкото знам, няма много проучвания, свързващи неоспоримо пигментите в татуировките с риска от рак", допълва тя.

Най-честото оплакване след татуиране е кожното раздразнение, обикновено причинено от червеното мастило, което съдържа живак - широкоизвестен алерген.

Екпертите са категорични, че безспорно, светът има нужда от по-сериозни регулации по отношение на производството на мастила за татуиране.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Работата ви днес ще бъде доста разнообразна, затова със сигурност няма да скучаете нито за миг. Доверете се на вътрешния си глас при взимането на важни решения. Колегите ви подкрепят, а и вие спокойно можете да се доверите на съветите, които ви дават. Имате възможността да стабилизирате отношенията си с човек от обкръжението си, на когото особено държите.
27 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ясните ви цели водят до точни и практични действия, изчистени от всякаква суета и губене на внимание. Силни сте, когато сте спокойни, въпреки, че и в хаоса не губите присъствие на духа си. Работни промени, с които трябва да се съобразите. Не съжалявайте за развитието на професионален въпрос, скоро ще откриете, че нищо не е загубено.
27 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще останете доволни от търговските си занимания. Ще ви се отдаде да направите сполучливи споразумения и сделки. За пътувания и лични промени сте особено настроени. Кроите планове, които с лекота ще осъществите. Неомъжените ще срещнат своят чакан партньор. Ще вложите много хъс, отстоявайки своите позиции, което ще се хареса на тези, които разчитат на вас.
27 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес имате много добри възможности и перспективи за намиране на нова работа, а за някои дори в чужбина. За бизнеса денят е обещаващ, но не всичко ще зависи от личното желание и усилия. Здравословен проблем ще отшуми. Притесненията ви в тази насока ще се окажат напълно неоснователни. Повече внимание към партньора.
27 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Решени сте да промените онези неща в живота си, които ви пречат да се чувствате пълноценни, като хора и професионалисти. На първо време ще започнете от обкръжението си и това ще бъде и първата ви грешка. Потърсете вината за неудовлетворението си във вътре в себе си, има какво да направите, за да изчистите съзнанието си от натоварващите ви мисли.
27 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Промяната на обстановката около вас ще ви тласне към размисъл и съпоставяне на вече известни факти. Настроението ви често ще се мени, но в края на деня ще имате повече желание за развлечения. Приятелските ви отношения с хората от обкръжението ви правят по-добри и успешни в начинанията.
27 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Развитието на професионален проблем ще добие друга насока след получено известие днес. Не реагирайте импулсивно, бъдете разсъдливи и последователни. Ще получите възможност за изява на потенциала си и трябва да покажете активност. Възползвайте се и ще спечелите както пари, така и слава.
27 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Обединете усилията си с ваши съмишленици за реализация на професионалните си планове. Проявете отстъпчивост, ако се наложи, но не правете компромиси с принципите си. Увереността и желанието, които личат от действията ви привличат подкрепата на околните.
27 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако сте гъвкави в преговорите и умерени в претенциите си, без да искате всичко веднага и на всяка цена, ще постигнете победите си. Общуванията в деловата сфера ще се отразят положително и на личния ви живот. С доброто си настроение и навременни действия ще направите и други щастливи.
27 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предстоят ви много задачи, коя от коя по-спешна и неотложна. Не се изкушавайте да поемате и чужди ангажименти, въпреки популярността, която биха ви донесли. Рискувате да потънете в тях. Оставете си време и за себе си. Вечерта ви очаква хубаво настроение за танци и развлечения с колегите.
27 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се потрудите повече, но в крайна сметка ще постигнете желаното. Делово споразумение ще подобри позициите ви на работното място, а също и финансите ви. Ще защитите интересите и успокоите душата си. Ангажиментите ви няма да се отразят понижаващо на настроението ви, свикнали сте на натоварване.
27 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С предимство в програмата ви ще са деловите срещи днес. От тях очаквате да постигнете договорености и приключване на търговска сделка. Заложете на умереността в думите и реакциите си. В противен случай рискувате да загубите добрите си позиции, което не е целта ви. Стремежът ви към промени ще наруши спокойствието на дома ви, но перспективите са обещаващи.
27 фев 2020
Последни новини