От х:

Днес в x:

Мастилото за татуировки е канцерогенно, регулации няма

Хората по цял свят обичат татуировките. Почти 1/4 от американците и 12% от европейците имат татуировки. Също така по статистика жените са по-склонни да се татуират от мъжете.

Въпреки това обаче, малко се знае за ефекта върху тялото на съвременните мастила за татуировки. Тази липса на информация е притеснителна, защото е доказано, че някои от основните съставки могат да разболеят човешкия организъм или дори да доведат до смърт. Регулацията обаче е много трудна.

Скорошен доклад на Европейската комисия предупреждава, че мастилото за татуировки съдържа "опасни химикали" като например тежки метали и консерванти, които могат да доведат до сериозни здравословни усложнения като бактериалните инфекции. Друго проучване на австралийското правителство от началото на месеца твърди, че 22% от мастилата съдържат химически компоненти, които причиняват рак.

Докладът на ЕК подчертава, че най-голям проблем има с мастилата от САЩ, които са разпространени в целия свят, пише Гардиън.

"Въпросът е: Какво има в татуировките и как може то да се отрази на човешкия организъм? И отговорът е, че просто не знаем", заявява Тайлър Холминг от Стандфорския университет.

Татуировките се правят като се инжектира мастило във втория слой на кожата - дермата, където то остава перманентно, освен ако не бъде премахнато с лазер."Кожата е много активна в това да защитава тялото от инфекции и следователно, белите кръвни телца се опитват да унищожат мастилото. Организмът го третира като чуждо тяло", допълва Холминг.

Американската Федерална агенция по храните и лекарствата не е задължена да дава одобрение на мастилата за татуировки преди те да бъдат пуснати на пазара. Агенцията може да регулира пигментите чрез предварителното им наблюдение, но го прави рядко, тъй като "има други приоритети и заради липсата на сериозни доказателства за проблеми с тези пигменти".

Агенцията изследва мастила, само след подаден сигнал. Такова нещо се случи миналата година, когато много хора получиха кожни инфекции след татуиране във Флорида. Оказа се, че татуистът е използвал заразени мастила, които могат да доведат до кожни проблеми като зачервяване и подуване, имащи потенциала да се разпространят из цялото тяло, водейки до подуване на лимфните възли и дори сепсис - животозастрашаваща инфекция на кръвта

."Тези инфекции могат да бъдат много сериозни, налагайки лечение с агресивни антибиотици, хоспитализация или дори операция", заявяват от агенцията.

Заради повишената опасност американските институции вече обмислят затягане на регулациите. В момента агенцията изследва някои потенциално опасни пигменти като Жълто 74, който изчезва на слънчева светлина.

"Искаме да знаем какво се случва с мастилото. Къде отива този пигмент?", заявява експертът химик Пол Хауърд. Според него пигментът може да не изчезва и може да е токсичен.

В резултат на новите правила някои от големите производители на мастила за татуировки вече са задължени да упоменават, че мастилото съдържа тежки метали, което може да доведе до "рак, вродени дефекти и репродуктивни проблеми".

Мастилата обикновено се продават готови за употреба, съдържайки определени съставки - оцветители, консерванти, свързващи вещества и филъри. Оцветителите, познати като пигменти, съставляват 60% от теглото на мастилото. Пигментите, използвани от производителите обаче, не са създадени специално за татуиране. Обикновено това са "цветове за принтерни мастила или автомобилни бои".

За други съставки на мастилото за татуиране, като метала кадмий например, учените подозират, че имат сериозно канцерогенно въздействие върху организма.

Далеч обаче не е задължително тези съставки да са опасни за човека, смята Хейли Голдбах от Калифорнийския университет.

"Само защото нещо може да причини рак, не означава, че ще го направи. Доколкото знам, няма много проучвания, свързващи неоспоримо пигментите в татуировките с риска от рак", допълва тя.

Най-честото оплакване след татуиране е кожното раздразнение, обикновено причинено от червеното мастило, което съдържа живак - широкоизвестен алерген.

Екпертите са категорични, че безспорно, светът има нужда от по-сериозни регулации по отношение на производството на мастила за татуиране.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини