От х:

Днес в x:

Преди 3 000 г. тази татуирана жена може да е била уважаван магьосник

4 години след откриването на мумифицираното тяло с уникални татуировки в гробница в Луксор, египетските власти официално потвърдиха, че останките са принадлежали на високоуважавана религиозна фигура в края на 20-те или началото на 30-те си години.

Необичайните останки са ранен пример за сложни религиозни татуировки в древен Египет и подхранват хипотезата, че подобна детайлна форма на телесни модификации може би е превръщала жените в обект на божествени или магични ритуали.

Учени потвърдиха, че мумията е на жена, живяла между 1300 и 1070 година преди новата ера, на възраст 25-34 години.

Мумията бе открита през 2014 в гробница с ясни следи от претърсване.

Без ръце, крака, глава или таз, за учените бе трудно да определят възрастта на тялото. Ограбената гробница също не подсказвала нищо за историята на жената.

Тялото, обаче, се оказало украсено с 30 сложни рисунки, покриващи раменете, врата и гърба. Сред тях цвят на лотос и седнали павиани, подсказващи магически лечебни свойства или защита срещу болести. Повечето били направени така, че да бъдат видими.

Но множеството тесни очи, обградени от виещи се линии се откроявали.

“От който и ъгъл да погледнете жената, виждате чифт божествени очи вторачени във вас”, казва биоархеологът Ан Остин от Станфордския университет.

Множеството Очи на Хорус, известни още като “всевиждащите очи”, украсили тялото, не биха изглеждали необичайно на станите на някой храм, построен в чест на богинята Хатор.

Това накарало изследователите да се запитат дали тялото не е принадлежало на жрица?

Фигуралните татуировки в древен Египет датират от преди поне 5000 години. Преди това боди артът се състоял предимно от точки и прости линии.

Древните примери на по-сложни татуировки се открояват, защото са изключително редки, за значението им може само да се спекулира.

Изследователите могат да направят само информирани предположения на база фигурите, открити върху различни статуи, но е чиста спекулация, че изображенията прецизно пресъздават татуировките.

През 1891 френски археолог откри нещо като Розетския камък на татуировките в стар дървен ковчег – мумифицираните останки на жена от 11-тата или 12-тата династия – преди около 4 000 години.

Благодарение на красивите изображения, наподобяващи тези от открити върху миниатюрни религиозни статуи, тя станала известна като Амунет – жрица на богинята Хатор.

Има само един проблем: водят се спорове по въпроса дали на жените е било позволено да действат като религиозни фигури в множество египетски секти, като се има предвид менструацията и всичко останало.

Наличието на свети символи едва ли е направило Амунет свята жена.

Тази нова находка, обаче, отнова разпалва дискусията дали жените с божествени и магични изображения татуирани въръху телата си, не са били религиозни фигури, или татуировките са имали друга цел – например лечение на болест.

Преди 2 години учени заявиха, че фигурата със сигурност е принадлежала на човек с религиозна значимост. Татуировките подсказват, че тя вероятно е била превърната в обект на божествен ритуал.

Те посочват доказателства, че жените всъщност са били проводник на божествена сила и се позовяват на примерите за “мъдра жена” от същия период.

Със сигурност на египетските власти им е отнело доста време да приемат идеята. Върховния съвет за антиките сега признава, че останките принадлежат на фигура с религиозна значимост в историята на Египет.

Прекрасно е, че 3000 години по-късно украсеното и тяло отново може да бъде оценено като произведение на изкуството.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини