От х:

Днес в x:

Ул. „Бяла Слатина“: Съседът е психично болен и агресивен, страх ни е

Нуфел Рамадан пред бараката си

„Съседът Нуфел Рамадан е психично болен, агресивен е, страх ни е за децата ни. Живее в метален павилион, през деня спи, но привечер излиза и се държи агресивно“, оплакаха се обитателите на ул. „Бяла Слатина“ в хасковския квартал „Хисаря“.

Според Есмерай Дурай мъжът е лежал многократно в психиатрии, след излизането си известно време бил спокоен, но след това агресията му се връщала. Младата жена живее в Германия, в Хасково си идва от време навреме и гледката на изоставения самотен мъж я разстройва.

„Има нужда от помощ. Струва ми се, че гладува. Няма кой да го погледне. В Германия, където живея, на третия етаж в сградата има психично болен човек, но социалните идват три пъти дневно, водят го на разходки, грижат се. Тук човекът е изоставен на произвола. А децата ни играят на поляната пред бараката му, страхуваме се да не им посегне“, каза Есмерай.

Че мъжът е агресивен и посяга, потвърди друга съседка – Гюлбие Али. При това му носели храна, но мъжът посегнал да ги удари.

До миналата година съседите нямали проблем с Нуфел. Баща му бил още жив, грижел се за него. Били заможни. После обаче възрастният човек починал, а братът на Нуфел заминал да работи в чужбина. Миналото лято къщата им се запалила и изгоряла, съседи подозират, че Нуфел я е запалил сам. Оттогава останал без покрив над главата си и се приютил в изоставената метална барака.

Съседите обаче се страхуват, че може да подпали и техните домове. Макар че изпитват страх, хората са наясно, че човекът има нужда от помощ.

Самият Нуфел пък при срещата с репортерите не прояви никаква агресивност. Обясни, че през зимата бил в болницата в Кърджали. Сега преживявал както може. Получавал пенсия – 180 лева.

Тези няколко думи изглежда му дойдоха в повече и той се отдалечи, легна на земята под едно дърво и задряма.

„Знаем за случая“, заяви пред журналисти шефът на хасковската социална служба Йозджан Мехмед. Той обясни, че са подали документите му за наставяне в шест специализирани дома за настаняване на психично болни мъже, включително извън нашата област. Никъде обаче нямало места. 200 души били преди него.

Сега социалните търсят други начини за решаване на проблема. Търсят и попечител, който да се грижи за болния мъж.

 Въдворяване в психиатрия пък можело да стане само с постановление на прокуратурата. За целта обаче обвинителите трябвало да бъдат сезирани от някого, например от съседите.

Тодор Кръшков

Гюлбие: Занесохме му храна, а той посяга да ни бие
Съседката Есмерай и Нуфел

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини