От х:

Днес в x:

Бежанците посрещат кюрдската Нова година с пълни джобове

Бежанците от центъра в Харманли ще посрещнат с пълни джобове кюрдската Нова година, която настъпва на 21-ви срещу 22 -ри март. След няколкоседмично забавяне на месечната помощ от 65 лв, днес парите се преведени и е започнало изплащането им, съобщи шефът на бежанския лагер Йордан Малинов. Всички регистрирани 1300 души ще вземат полагащата им се сума съобразно времето на регистрацията им, уточни той. Заради забавянето на средствата преди два дни бежанците се вдигнаха на импровизиран бунт пред вратите на лагера.

Освен това вече са разписани и първите 16 бежански статута, които са факт след назначаването на интервюиращи на място в Харманли. Някои от тях са бежански, други - хуманитарни. Днес ще бъдат връчени още 22 документа за статут на бежанци, след което получилите ги ще могат да напуснат лагера.

Преди това обаче всички ще се включват в големия празник Невруз /персите отбелязват началото на пролетта, а кюрдите - Нова година/, организиран от инициативен комитет. Ще бъдат представени традиционни кюрдски обичаи, ще има и изпълнения на сформираните в лагера певческа, инструментална и танцова групи.

Бежанците са поканили много гости, сред които и свои близки от чужбина.

 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини