От х:

Днес в x:

Бежанците от Харманли на бунт заради забавени помощи

Стотина бежанци от лагера в Харманли, предимно деца и млади мъже, се вдигнаха на импровизиран бунт пред вратите на центъра днес. Протестът им е заради забавените от две седмици помощи, които държавата им плаща на калпак. Сумата е 65 лв. за месец, а забавянето е само за февруари.

По време на протеста си бежанците залостиха входните врати на лагера и не допуснаха дори камиона, който докара топлия им обяд.

Множеството се успокои едва след като шефът на лагера Йордан Малинов говори пред тях с Агенцията по бежанците. Оттам увериха, че всички пари ще бъдат изплатени до края на март.

Малинов уточни, че всички чужденци в лагера вече са регистрирани, а за най-дълго пребиваващите, по 5-6 месеца, е минало и интервюто за бежански статут. Така на практика процедурата вече е стартирала за около 500 от тях, уточни Малинов.

Наред с негодуването днес, участниците в предстоящата на 21 март Нова година за кюрдите, проведоха трескавите си репетиции.

В края на седмица в лагера ще има голямо тържество, което се подготвя от инициативен комитет на бежанците. В отбелязването на Кюрдската нова година ще участват изпълнители от сформираните в лагера танцова трупа, певческа и инструментални групи.

Междувременно в социалната мрежа има нова организация за протест срещу настаняването на бежанци в Харманли, който засега е насрочен за 22 март.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини