От х:

Днес в x:

Таксите за детска градина влизат в съда днес

Ростислава Жекова, майка на две деца и адвокат, атакува таксите за градина в съда

Днес хасковският административен съд ще разгледа жалба срещу таксите за детска градина в община Хасково. Тя бе внесена в началото на януари от Ростислава Жекова, адвокат и майка на две деца, които посещават забавачка.

В жалбата си младата юристка посочва редица противоречия на приетото на 6 декември миналата година решение на ОбС със закони, правилници и други нормативни актове от по-висш порядък. Жекова е приложила и решения на административни съдилища в страната по същия казус, включително две на Върховния административен съд.

От общината са изпратили в съда изисканите документи – протокол от заседанието на Общинския съвет от 6 декември, както и копие от решението за таксите.

С жалбата си Ростислава Жекова бе поискала и спиране на изпълнението на атакуваното решение, но магистратите отхвърлиха това искане.

Haskovo.net припомня, че още миналата година майки от Хасково поискаха областният управител да спре решението за таксите. Кадир Исов обаче не го направи, не отдели време и за среща с протестиращите майки. Така се стигна до отнасянето на въпроса в съда. Разликата при първата процедура – спиране на решението от губернатора, и съдебното производство е, че при първия вариант решението не влиза в сила, а във втория се изпълнява, освен ако магистратите не го отменят.  

На 6 декември 2013 година Общинският съвет не увеличи размера на таксата от 50 на 70 лева, каквото беше първоначалното предложение, а промени структурата й. Така родителите трябва да плащат 30 лева на месец за дете, независимо от броя на дните, в които е посещавало градината. Останалата част от 20 лева пък е променлива – според броя на посещенията.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини