От х:

Днес в x:

ОбС потвърди патронажа, най-бедните обречени

Общински съвет-Хасково потвърди решението за Домашния социален патронаж. Решението за поскъпването на услугата бе прието на заседание на 31 януари. То обаче бе върнато от областния управител Кадир Исов за ново разглеждане в местния парламент. Във възражението си губернаторът настоя съветниците да конкретизират размера на месечната такса.

Корекция в новата докладна има в капацитета на потребителите, който в предишното решение бе 100 души. Сега таван няма, но се ограничава капацитета според техническите възможности. В нея председателя на ОбС Иван Иванов е представил разбивка на цената за всяко хранене и за цял храноден, от двата типа диети - №9 и №10. Три хранения за едната диета излизат 3,50 лв. без ДДС плус 0,25 лв. за транспорт. Другата е с 5 стотинки по-евтина, но цената за транспорт е същата.

Груба сметка показва, че разходите за месец от 31 дни с 27 транспорта излизат 115,25 лв. (В събота храната се доставя и за неделя, така се спестяват 4 транспорта на месец). Като прибавим и ДДС-то за храната, което е 21,70 лв., общата сума набъбва на 130,20 лв. Друга част от разходите, например за персонал, се плащат от общината.

Така напрактика излиза, че хората със социална пенсия от 121 лв., няма да могат да се възползват от тази услуга. Те ще бъдат обречени на глад и нищета. За миналата година трима души с такава пенсия са се възползвали от социалния патронаж. Има и потребители със 150 лв. пенсия. След заплащане на патронажа биха им останали 20-тина лв., които едва ли ще са достатъчни да си покрият другите разходи като ток и вода. Има и едно уточнение, че клиентите ще плащат храната, за която дадат заявка. Според старите правила, действали досега, хората с доход до 150 лева ползваха отстъпка от 60 на сто. С решението на ОбС от 31 януари, потвърдено днес, тази отстъпка е премахната.

Решението бе прието единодушно. 

Анета Кутелова

 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини