От х:

Днес в x:

БСП оспорва балотажа в Брягово, съдът остави жалбата без разглеждане

Балотажът в хасковското село Брягово бе оспорван в Хасковксия административен съд. Жалба до Темида е подадена от коалиция „БСП за България“ срещу решение на Общинска избирателна комисия – Хасково, с което е насрочен втори тур на изборите за кмет на Брягово на 3 ноември 2019 г. На балотаж отиват дългогодишният кмет на селото Делчо Митев Делчев от „БСП за България”, получил 132 действителни гласа и Марко Асенов Марков, издигнат от „Национална политическа партия Българе“, получил 81 действителни гласа.

Съдът обаче е приел жалбата за недопустима и делото е прекратено. Съгласно разпоредбата от Изборния кодекс, може да се обжалва пред съда само решението за обявяване на резултатите от гласуването за кметове, при което има избран кмет.

"Именно решението, с което се обявява изборният резултат на втори тур, е индивидуалният административен акт, с който приключва цялостната процедура по избора и именно то подлежи на съдебен контрол за законосъобразност.", пише в мотивите на съда от закритото заседание.

Така жалбата е оставена без разглеждане и делото е прекратено. Определението може да се обжалва в 7-дневен срок пред Върховния административен съд.

Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини