От х:

Днес в x:

Елин Рахнев стана драматург на Хасковския театър

Тандемът Рахнев, Мачев, Леонидов

Журналистът, публицист и поет Елни Рахнев стана официално драматург на Хасковския театър. Назначението му  потвърди пресаташето на ДКТ Богдана Галева.

От 2007 до сега в храма на Мелпомена нямаше щатен драматург. Но заради успехите през последните години на представленията, продуцирани от Хасковския театър, който се сочи като един от най-успешните в страната, длъжността е утвърдена.

Рахнев, който е възпитаник по режисура в НАТФИЗ от класа на Крикор Азарян, е популярен с драматургичните си текстове, сред които „Театър на последния етаж“. В актива си има и две награди „Икар“ за драматургия – за пиесите си „Боб“ и „Фенове“. През 2011 г. печели и „Аскеер“ за „Тест“.

В периода от 2000-2003 г. е драматург на Народния театър „Иван Вазов“, от 2006 г. до 2009 г. заема същата длъжност в Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов“.

Основател и сценарист на предаванията „Кръгове“ и „Невалидно“ , автор в „Суматоха“ и „Панорама”, където върви авторската му рубрика. Като журналист е работил във вестниците „Денят“ и „Континент“. Четири години е издател и главен редактор на списанието за литература „Витамин Б“.

В Хасково Рахнев направи дебюта си като режисьор през октомври миналата година в коопродукцията на Хасковския театър и Сатирата „Речта на селския крал” по драматургията на Румен Леонидов.

Моноспектакълът на Диян Мачев донесе на творческия тандем буквално в край на 2013 г. едно бомбе с награди от IV-я Славянски литературен форум, който се проведе в рамките на престижния фестивала „Златният Витяз” в Москва. Специалните награди международното жури присъди за актьорско майсторство на Мачев, за режисура на  Рахнев и за драматургичен текст на Леонидов.

Преди премиерата на пиесата в Хасково Елин Рахнев я представи с култовото: Пиесата е с кауза и тя е: Да не слагаме ДДС на сълзата, на усмивката....

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини