От х:

Днес в x:

200 дарители разплакаха самотната майка Румяна

Над 200 пакета с дарения получи днес младата майка Румяна, която сама отглежда момиченцето си Аслъ. При вида на пълния с пакети микробус Румяна не сдържа сълзите си.

„Щастлива съм. Нямам думи. Досега никой не ми е обръщал такова внимание. Мислех, че на света има само един добър човек – бай Лютфи. Искам да благодаря на всички дарители”, през сълзи каза самотната майка.

За драмата на жената, която живее в съборетина в вилна зона „Каменец” разказаха еTV и Haskovo.net. Публикациите станаха повод за организиране на дарителска кампания. Мотор на кампанията бе национален форум «Моето дете». Над 200 пакета с дрехи, обувки,, завивки и чаршафи, кухненски уреди и посуда, пакетирани храни се събраха само в рамките на пет дни. Малката Аслъ веднага си хареса няколко играчки и ги гушна в скута си.

Докато доброволците пренасяха част от пакетите в съборетината на Румяна, младо семейство от Хасково докара камион с дърва и въглища, дар за самотната майка. Семейството не пожела да каже името на фамилията си, а децата им се включиха в кампанията, като подариха лакомства на малката Аслъ.

Драмата на Румяна е, че жилището й е отдалечено на километри от най-близката детска градина, а пътят до чертите на града е в кал, преспи и локви. Жената не може да започне работа, защото трябва да се грижи за малката си дъщеричка.

Румяна събира документи за кандидатстване за общинско жилище, защото по думите на Мариана Чомпалова от «Моето дете» съборетината й не е дом, а «барака за инструменти». Има ток, но няма вода. Единствената стая е без прозорец, а в коридорчето Румяна готви.

Младата майка се надява да си намери и работа, а детето смята да запише в най-близката детска градина - №5. «Там обаче ми поискаха бележка, че работя, за да е сигурно, че мога да си плащам таксата», разказа Румяна.

«Няма такова нещо», отрече пред репортер на Haskovo.net директорката на градината Весела Янкова. „Жената не ме е разбрала. Дори с колежките сме говорили за нейния случай и сме готови да й плащаме таксата за месец-два, ако се наложи. Просто й казах, че е добре да си намери работа, ако детето остане при нас в яслата”, обясни Янкова.

За голяма част от пакетите с дарения нямаше място в скромната къщичка на Румяна, затова те бяха складирани при съседа – бай Лютфи.

Тодор Кръшков          

Мариана Чомпалова и Румяна с детето си пред пълния с дарения бус

В малката стаичка нямаше място за пакетите с дарения
Това е единствената стаичка на Румяна, без прозорец

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини