От х:

Днес в x:

В Горското: Съдът не дава, но разцепването продължава

Горското ще увеличава числеността, за да противодейства на бракониерите


Държавното Горско стопанства в Хасково се разпада на три - Харманли, Хасково и Маджарово. Това ще стане факт, ако се осъществи реформата на предприятието майка „Югоизточно държавно горско предприятие“ Сливен, което стопанисва горите в хасковския регион. На среща с лесничеи днес в Хасково, шефът на ЮИ ДГП Пейо Върбанов трябваше да представи елементите на новата структура и официално да съобщи, че Маджарово ще заработи като самостоятелна единица от 1-ви април. Г-н Върбанов наистина бе в Хасково, но не се е срещал с нас, категорични бяха от хасковското Горско. Затова информацията остава неофициална. Неофициално, за началник на горското в Маджарово се спряга Антони Тодоров. Haskovo.net въпреки това попита г-н Върбанов, каква е икономическата обосновка на продължаващото фрагментиране в областното Горско. В отговор Пейо Върбанов неясно обясни, че имало и „политическа необходимост“ това да се случи. Иначе Маджаровска община е с един от най-големите горски фондове в областта. По първоначалния замисъл тя трябваше да бъде част от харманлийската структура.

Любопитното е, че тази структура все още не е самостоятелна, въпреки че според заповедта на министъра трябваше да заработи като такава от 1 януари тази година. Оказа се, че синдикатите отнесли въпроса в съда, откъдето спрели изпълнението на заповедта. Окончателното решение на магистратите се очаква на 17 февруари. Дотогава харманлийци продължават да са подчинени на хасковлии, въпреки че отдавна имат началник в лицето на дългогодишния служител Йорданка Джелепова. Че Харманли не работи самостоятелно се убедиха и журналистите в опит да научат нещо повече за варварската сеч на 740 млади тополи вчера, в местността „Тетте карач“ край града на Белоногата. Местните лесничеи си измиха ръцете с хасковското началство.

Цепенето на голямото стопанство ще превърне всичките му наследници в губещи, което пряко ще се отрази на заплатите, опасяват се редовите горски. Държавният горски фонд в областта, откъдето идват приходите, е силно намалял, а отделните структури ще изискват допълнителен персонал и консумативи. „Няма страшно“, бодро отговори Върбанов и посочи позитивното - в тези общини ще се разкрият нови работни места. Към настоящия момент в голямото Горско има 54 души, като се планира допълнително назначаване на 6-има за Харманли и още 6-има за Маджарово - всичко 66. Приходите можели да поемат раздутия щат.


По неофициална информация обаче още отсега горските търпят фактическо намаление на трудовите си възнаграждения. Заплатите остават на същото ниво, но за миналата година не е било изплатено никакво ДМС /Допълнително материално стимулиране/, което обикновено се дава в печелившите предприятия. От което излиза, че Държавното горско в областта вече е губещо, още преди разделянето и увеличаването на щата, посочиха дългогодишни лесничеи.

П.П. Малко след публикацията с нас се свърза началникът на хасковското горско Митко Младенов, който пожела да уточни, че за миналата година все пак е изплащано някакво ДМС. По думите му, то било за третото тримесечие и било в размер на 50 % от средната работна заплата в структурата. За 4-то тримесечие наистина нямало нищо, но така било и в останалите структури от страната.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини