От х:

Днес в x:

Делян Добрев: Отложиха поминъка в хасковско с цяла година

Делян Добрев е депутат от ГЕРБ и областен координатор, бивш министър на икономиката и енергетиката в правителството на Бойко Борисов. Преди 2009 година беше общински съветник.

- Г-н Добрев, следите ли какво се случва в Хасково? От столицата нещата може би изглеждат малко по-различни. Какъв голям проблем пред региона виждате?

- Разбира се, че следя какво става. Голям проблем според мен е забавянето на магистрала „Марица“. Както знаете, срокът за завършването на аутобана беше октомври 2013-а. Сега е удължен с една година.

- Забавяне на строителството имаше и по времето на ГЕРБ.

Вярно е, имаше забавяне и по наше време, но имахме гаранции, че срокът – ноември 2013-а ще бъде спазен. Сега е удължен с една година. А целта на тази магистрала е да привлече инвестиции и да създаде работни места в региона. Например няколко месеца преди откриването на магистрала „Тракия“ трима четирима крупни инвеститори откриха производствени мощности в Бургас. Това означава работни места.

По цял свят аутобаните приближават градовете до столицата. В София безработицата е 2 процента, в Хасково мисля че е около 11-12 на сто. Това, което се отлага с една година всъщност е привличането на инвестиции и създаването на поминък в региона. За Хасково това е от изключителна важност.

- Сред най-коментираните теми напоследък в Хасково бе за таксата за детските градини. Запознат ли сте с този проблем?

- Разбира се. Следя работата на Общинския съвет в Хасково. С нашата група общински съветници обсъждаме предложенията, уточняваме позицията си.

Общото мнение на ГЕРБ-Хасково беше, че трябва да се противопоставим на това предложение, защото предлаганите 70 лева са сериозна сума за едно младо семейство, а доходите в Хасково са ниски. Но на самото заседание докладната претърпя промяна и размерът на таксата остана непроменен. Въпреки това майки от Хасково го оспорват в съда. В крайна сметка съдът ще реши.

Между другото, още преди сесията, на която се взе решение за таксите за градина, нашите общински съветници се срещнаха с представители на протестиращите майки и се запознаха с техните аргументи. Тогава не го огласихме, за да не ни обвинят, че яхваме протеста им.

В много съдилища постоянната такса е била отменяна. Смисълът на таксата е заплащане срещу съответна услуга. Ако няма услуга, съответно няма заплащане.

Струва ми се, че би могло да се намери някакво взаимно приемливо решение. Например родителите да заявяват предварително посещенията на детето в градината за месеца. Така, дори да не я посещава определени дни, е логично родителят да заплати за услугата, защото вече я е заявил. По този начин и общината би могла да реагира по-гъвкаво, а детското заведение да организира работата си според заявения брой деца.

- Какво ще кажете за предложението да се намали почти наполовина броят на обслужваните потребители на домашния социален патронаж?

- Това предложение все още не е обсъждано в групата съветници. Доколкото разбрах обаче, се премахва отстъпката за хората с доход до 150 лева. А прочетох някъде, че ставало дума за едва десетина души. Ако това е вярно, ми се струва че има някакво недоглеждане от страна на общината, защото икономическият ефект от това е нищожен, а от друга страна тези хорица ще бъдат поставени в безизходица. Но в крайна сметка всичко опира до това, че всяка община сама определя своите приоритети.

Тодор Кръшков



Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини