От х:

Днес в x:

Тютюнопроизводители: Кредитираме държавата с милиарди

В знак на протест срещу ниските изкупни цени производителите подпалиха балите край Харманли

Протестната вълна на тютюнопроизводителите продължава. Представители на бранша се срещат днес със земеделския министър Димитров Греков. Те ще поставят ново свое искане - за получаването на цялата сумата за националните доплащания, одобрена от ЕС. Тя е 80,6 млн. евро, срещу разчетените в момента 100 млн.лв., заяви зам.-председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите -2010 /НАТ/ Асен Кичуков.

 

 

Г-н Кичуков, как върви изкупната кампания на ориенталските тютюни?

Вече са изкупени около 70 процента.

 

Има ли още манипулации от страна на фирмите-изкупвачи, както се случи при внезапните проверки на министър Греков преди около десетина дни?

Средната изкупна цена е около 5 лв. Но имаме информация от Хасковски регион, че на места изкупуват цели масули на 4,10 лв.

 

Вчера лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че ако сегашната изкупна цена за килограм ориенталски тютюн се окаже по-ниска от миналогодишната, държавата ще компенсира разликата. Популистко ли е това изказване?

Не знам дали е популистко, но няма отговор на по-важния въпрос - откъде ще дойдат тези пари.

 

Припознавате ли ДПС като защитник на интересите на тютюнопроизводителите?

Благодарни сме за отношението им. Но помним, че когато те бяха в опозиция, а ние - на протест, от ДПС не излязоха да ни подкрепят.

Имате ново искане и то е свързано с националните добавки. До момента се знае за 100 млн.лв., с които ще бъде подпомогнат браншът, какво още?

Искаме да получим всичките 80,6 млн.евро, които са одобрени от Брюксел, а не само сега заложените в бюджета 100 млн.лв. Трябва да се направи дългосрочен план за развитие на тютюнопроизводството в България. А не както досега - да се решават проблемите на парче, година за година.

Трябва да се разбере веднъж завинаги, че тютюнопроизводителите сме в известен смисъл кредитори на държавата, а не просяци.

 

Какво имате предвид?

Под различна форма внасяме в държавния бюджет над 2 млрд.лв. годишно. Простата сметка е: В България има около 3 млн. пушачи, ако пушат по 1 кутия на ден, това са 3 млн. кутии, по средна цена 5 лв., са 15 млн. лв. дневно. Дори и да извадим 152 лв. акциз за 1 кг. тютюн, пак става въпрос за огромни дневни печалби на производителите на цигари. Ние нямаме нищо против част от парите, които влизат в държавната хазна, да отиват за здравеопазване, както е в повечето страни по света, за образование и прочие. Но смятаме, че е редно поне 10 % от акумулираните средства да се връщат като реинвестиция при тютюнопроизводителите.

 

Ако исканията ви не бъдат изпълнени, какво следва?

В неделя се събира Управителният съвет на НАТ, за да решим какви ще са следващите ни стъпки. Ще уведомим обществеността за това.

 

Говори се, че се каните да блокирате границата при ГКПП Капитан Петко войвода към Гърция и да излезете на протестен палатков лагер, така ли е?

От изстрадал народ всичко може да се очаква.

 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини