От х:

Днес в x:

Корупцията в Стара Загора остави 225 хасковлийчета без ТЕЛК

Детския ТЕЛК в Хасково не разглежда белодробните заболявания

225 хасковски деца с белодробни увреждания чакат за освидетелстване от ТЕЛК, но не могат да го получат, защото вече не съществува такъв. До лятото на миналата година дечицата с белодробни проблеми са били освидетелствали в Стара Загора. Тамошната комисия обаче бе закрита заради обвинения в корупция. Оттогава папките за болни деца залежават в местния регистър, без да бъдат придвижени и на сантиметър. Децата не се препращат към други болници. Затова те и родителите им просто чакат. По обяснението на здравните власти - да се промени наредбата или да се създаде нова ТЕЛК за деца с белодробни проблеми.
Междувременно семействата на тези деца си купуват иначе безплатните при ТЕЛК-експертиза лекарства, което натоварва семейния бюджет с поне 100 лв месечно, алармират от пациентската организация „Заедно с теб“и Асоциацията за репродуктивно здраве. Според тях главният проблем засяга недоносените деца и тези със сърдечно-съдови заболявания. Те губят безплатни рехабилитационни процедури и медикаменти за стимулиране на имунитета за справяне с белодробни проблеми, съпътстващи недоносените. Засегнати обаче са и деца с други заболявания. Дори и само заради това, че семействата им всеки месец са назад с по около 350 лв.
При ТЕЛК решение държавата отпуска социална помощ в размер на 70 % от МРЗ /238 лв/, двойни детски, плюс интеграционни добавки в размер около 30 лв.

Мнозинството от потърпевшите се нуждае от спешно подновяване на изтекло ТЕЛК-ово решение, но просто няма къде да го стори. Освен изменението на закона, другият вариант е назначаване на съответните специалисти към хасковската ТЕЛК, предлагат от РЗИ. Още повече, че тук вече работи детска лекарска комисия, но само за общи, без белодробните, заболявания.
От хасковската болница обаче отговарят, че местните пулмолози не желаят да работят в ТЕЛК. Причината е, че при плътната 8-часова заетост, лекарят не може да преглежда другаде, не може да работи по Здравна каса, още по-малко в свой кабинет. А чиновническата заплата явно не достига. Пък и местната ТЕЛК е претрупана с работа. Изчислено е, че оптимално комисията може да поема 2400 случаи годишно. За 2013-та обаче са преминали 3552 души или почти 50 % повече, изчисли зам.-директорът на МБАЛ д-р Мариян Запрянов.

Претовареността на лекарите обаче не грее родителите на децата с белодробни проблеми, които остават в мъртвата административна хватка на нищо неправенето. При това за неопределено време.

Г. Христов

Комисията и без това е претоварена, като обработва с 50 % повече случаи
459 хасковлийчета са освидетелствани от ТЕЛК за 2013 г
Броят на децата с увреждания расте
Лекарите специалисти не желаят да се занимават с ТЕЛК
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини