От х:

Днес в x:

Всички със здравни книжки за задължителен печат в РЗИ

Всеки работещ с храни или в услугите трябва да премине през тази сграда


Всички работещи в хранителния бранш и услугите в Хасково подлежат на задължителна пререгистрация на своите здравни книжки в местната Регионална здравна инспекция/РЗИ/. Това е задължително както за валидните в момента документи, така и за тепърва издаваните здравни книжки. Писмо в този смисъл е изпратено до личните лекари, чиято заверка досега бе последната. Сега към процедурата се добавя още един печат.

Пререгистрацията влиза в сила от януари тази година в резултат на законова промяна. Целта е създаване на единен регистър на работещите в браншове, изискващи пълно физическо здраве.

Касае се за лица, работещи в детски заведения, специализирани институции за деца и възрастни, водоснабдителни обекти, предприятия, които произвеждат или търгуват с храни, бръснарски, фризьорски и козметични салони. От РЗИ посочват, че до финалния печат при тях лицата следва да са извършили всички необходими медицински прегледи плюс подписа на джипи-то.

Досега личните здравни книжки се подновяваха всяка година, като за целта работещите в производството на храни или в услугите минава микробиологични и паразитологични изследвания. Те можеха да се извършват както в РЗИ, така и в лицензирани за целта лаборатории, например в болницата. Цялата процедура струваше 25-30 лв за изследванията плюс 5 лв за заверката от общопрактикуващия лекар. Засега няма яснота каква ще е тарифата на допълнителния параф от Здравната инспекция

От РЗИ коментираха, че новото положение всъщност възстановява старото от 2009-та година, когато заверките се извършваха задължително в ХЕИ.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини