От х:

Днес в x:

15 °C

Сигнал: В Хасково работи частно МВР

„От няколко години началници в РАЙОННО УПРАВЛЕНИЕ ПОЛИЦИЯ – Хасково използват служебно положение, злоупотребяват с него и дирижират схеми, като с действията си уронват престижа на службата в МВР и нарушават Етичния кодекс за поведение на държавните служители в МВР. Действия, останали прикривани и ненаказани с течение на времето.“

Това се твърди в сигнал, изпратен ни на електронната поща. Подателят е подписан като „Анонимен запознат“. Към него обаче са приложени десетки преснимани документи.

На 23 октомври е изчезнал мобилен телефон от джоба на якето на Денислав Димов, който според подателя на сигнала е син на шефа на сектор „Криминална полиция“ в Районното управление на полицията в Хасково. Саморъчно написана жалба от потърпевшия обаче няма, твърди се в сигнала. Бащата сам написал ръкописна бележка, в която описал случая – Денислав пътувал с автобус от Хасково до Пловдив, а когато пристигнал, вече в двора на университета, установил липсата на телефона, марка „Самсунг“.

Още същия ден – 24 октомври, следва докладна записка до директора на ОД на МВР. На същата дата е оформено и искане до Районния съд в Хасково да се изиска от мобилния оператор да предостави на полицията данни, позволяващи да се идентифицира ползвателя на апарата. В документа обаче прави впечатление, че вместо един имей (номер на апарата), са посочени три. В мотивировката към искането до магистратите пък изчезналият телефон вече е описан като „кражба на мобилни апарати“. Множественото число вероятно трябва да оправдае искането за останалите два номера.

Месец по-късно, на 20 ноември има ново искане до съда. То е същото, с тази разлика, че номерата са вече четири. Мотивировката е същата „кражба на мобилни телефони от мъжко яке“, (става дума за същия случай с Денислав Димов).

Тук основателно възниква въпросът – ако първият имей е на телефона на Денислав, на кого са останали три? Полицията иска от мобилния оператор да предостави данни като „установяване на абонатите на посочените телефонни номера, входящи и изходящи повиквания, пренасочване и прехвърляне на повикванията, дата и час на началото и края на връзката с тези телефонни, данни за идентификацията на засечените телефонни номера, както и данни за мястото, където е извършен разговорът (клетките на оператора)“.

Това на всички езици се нарича следене. И ако в конкретния случай с откраднатия телефон целта е ясна - откриване на крадеца, то за останалите номера може само да се гадае. Ако това са също задигнати апарати, защо в искането до съда не са описани случаите с кражбите, както и жалбите с имената на потърпевшите? Защо откраднатият Самсунг в първите документи е само един апарат, а в следващите се клонира до три, после до четири? И чии са те? Чии контакти и разговори иска да проследи полицията?

(В анонимния сигнал се посочва още един случай, при който се иска идентификация, този път на абонатен номер. Според неизвестния автор на сигнала от този номер се обаждали посред нощ на шефа на Криминална в РУП Хасково Георги Димов и го „притеснявали“. Полицейският шеф искал да научи кой се осмелил да му звъни през нощта, за да се разправи с него.

Това твърдение, разбира се, няма как да се докаже, но при описаната процедура не е съвсем невероятно).

Искането на МВР е удовлетворено с подписа на председателя на Районен съд Хасково Мария Ангелова. Тя бе потърсена за коментар от Haskovo.net. “В разрешенията са спазени изискванията на закона. Съдията няма как да знае дали става въпрос за един или няколко телефона, тук пристига само крайният документ. А ако някой иска да злоупотреби, вратички винаги ще се намерят“, коментира шефката на съда.

Началникът на Районното управление Николай Бакърджиев отказа да коментира случая. Новият шеф на областната дирекция на МВР комисар Ангел Цанков пък заяви, че от нас чува за скандала. Което едва ли е вярно. Комисарят дори, (каква дипломация!), благодари за информацията. Обеща, че веднага ще назначи проверка и до 20-тина дни ще има резултат, който ще бъде обявен публично. Ние пък обещахме, че ще му напомним, ако случайно забрави.

Всъщност проверка по случая вече върви. Има и подаден сигнал до главния прокурор. Преписката е в районна прокуратура, но там вече четирима прокурори са си дали отвод. Според шефката на Районната прокуратура би трябвало обвинители от друг район, например Димитровград или Свиленград, да разследват случая. Защото хасковските прокурори работели всеки ден с местните полицаи и не би било редно точно те да ги разследват.

Според запознати със случая зад сигнала до медиите стои бившият криминалист Милен Славов, уволнен дисциплинарно през април миналата година. В основата на скандала с него също бе мобилен телефон. Според официалната информация, разпространена миналата година, полицаят подарил на бившата си приятелка откраднат, после конфискуван от МВР GSM. Славов води дела за уволнението си.

Потърсен за коментар от репортер на Haskovo.net, бившият полицай отказа да потвърди авторството на сигнала до медиите. Но заяви, че описаните в него факти са действителни. Според него в системата на МВР цари едновременно и строга йерархия, и широка възможност за безнаказана злоупотреба с власт. Но от началник сектор нагоре. Редовите полицаи само опъвали хомота. Бившият полицай твърди, че много искания за следене и подслушвания са правени само на основата на хвърчаща бележка, писана от някой от шефовете, или поръчана от тях. Така на практика е можело да се следи и подслушва всеки.

Което повдига редица въпроси, най-същественият от които е: Съществува ли наистина частно МВР в Хасково?

Очаквайте продължение по темата.

Тодор Кръшков

Бележката, от която започва историята. Според автора на сигнала жалба от самия потърпевш няма, което е в нарушение на всички инструкции и правилници
Още същия ден следва Докладна записка до директора
Светкавично искане до съда. Открадният телефон вече става "откраднати телефони". Три броя
Месец по-късно вече се искат данни за четири телефона. Основанието е същото - случаят с Денислав
Разпореждането на съда. Операторът трябва да предостави данни за абонатите. Но кои са те?
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Отнасяйте се с повече търпение към хората и нещата, които не са по вкуса ви. С такт и добро желание със сигурност ще постигнете повече, в противен случай ще си създадете напрежение и няма да постигнете целите си. Приятел ще ви предложи идея, което ще ви амбицира, но и затрудни.
28 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес бъдете добронамерени към по-низшестоящите от вас, не знаете кога ще имате нужда от услугите им. Не е изключено незаетите да имат късмет през този ден и да си намерят подходяща работа. Общуването ви с приятели ще бъде особено приятно.
28 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Следете внимателно какво се случва около вас и преценете кога да се включите с активни действия. Не допускайте обаче превръщането си в обикновени наблюдатели на събитията, тъй като имате много възможности и ще е жалко ако не ги осъществите. Наложете си да не се занимавате с работа, която не е наложителна за дадения момент и се постарайте да се съсредоточите върху най-важното. Предстоят ви добри новини в личен план.
28 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ако разнообразите деня си с пътувания и други приятни занимания, ще обновите духа, здравето и психиката си. Общуването ви с хора, с които ви е приятно да бъдете, ще се отрази и на работата ви, по косвен или пряк начин. Равновесието може да бъде постигнато, стига то да не е в противоречие с чувството ви за свобода.
28 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще постигнете голям делови успех, който ще затвърди положението ви на работното ви място. Имате основания за радост, но не бива да забравяте и за следващата си стъпка, която може да се окаже решаваща. Харчете разумно, не купувайте излишни вещи.
28 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще търсите нови форми за изява на талантите си, преминавайки през деня в забързано темпо. Ще получите известия, които ще ускорят процесите в живота ви. Запознанство или утвърдена връзка ще ви създаде приятни емоции. С внимание ще се отнесете към проблемите на близък човек и ще му помогнете да ги преодолее.
28 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В професионален план денят е прекрасен и на мнозина им предстои служебно повишение. Ако сте безработни днес имате много добри шансове да промените това положение. Бъдете упорити и настоятелни. Със сигурност ще успеете.
28 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изразете доброто си отношение към хората, с които общувате и делата ви ще се подреждат така, както ги предвиждате. С настроение ще разгърнете сили в много посоки, което неминуемо ще се отрази на живота ви. Не сте от хората, които чакат на готово и днес ще го потвърдите отново.
28 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще откриете перспектива за себе си в разработването на нов проект и акуратно ще се захванете с него. Без да губите време, ще направите нужните проучвания и ще намерите хората, с чиято финансова подкрепа ще го реализирате. Отношенията ви с постоянния партньор са променливи, проявете повече активност и не чакайте наготово решенията му.
28 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще фокусирате върху себе си вниманието на много хора, което ще повдигне и без това високото ви самочувствие. Лесно ще създавате нови приятелства и връзки. Работата ще ви отрезви, налагайки ви строг и делови подход към текущите ви задачи. Не се щадете, когато трябва да покажете готовност за взаимопомощ.
28 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще защитите позицията си по въпроси, касаещи бизнеса, финансите и не на последно място личния ви живот. Ще работите по осъществяване на програмата си и по-малко ще се съобразявате с мнението на другите. Но ще ви се наложи да проявите разбиране и към обща тема, зачитайки и мнението на партньорите си.
28 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Предприемате рискована операция, но сте силно убедени в успеха си. Ще сполучите, ако не действате прибързано и не правите непременно онова, което сте решили. Много биха ви помогнали съветите на близки и колеги, особено на онези от тях с повече опит. Мислете в перспектива, а не единствено в настоящето, това ще ви помогне да вземете правилното решение.
28 окт 2020
Последни новини