От х:

Днес в x:

2 °C

Сигнал: В Хасково работи частно МВР

„От няколко години началници в РАЙОННО УПРАВЛЕНИЕ ПОЛИЦИЯ – Хасково използват служебно положение, злоупотребяват с него и дирижират схеми, като с действията си уронват престижа на службата в МВР и нарушават Етичния кодекс за поведение на държавните служители в МВР. Действия, останали прикривани и ненаказани с течение на времето.“

Това се твърди в сигнал, изпратен ни на електронната поща. Подателят е подписан като „Анонимен запознат“. Към него обаче са приложени десетки преснимани документи.

На 23 октомври е изчезнал мобилен телефон от джоба на якето на Денислав Димов, който според подателя на сигнала е син на шефа на сектор „Криминална полиция“ в Районното управление на полицията в Хасково. Саморъчно написана жалба от потърпевшия обаче няма, твърди се в сигнала. Бащата сам написал ръкописна бележка, в която описал случая – Денислав пътувал с автобус от Хасково до Пловдив, а когато пристигнал, вече в двора на университета, установил липсата на телефона, марка „Самсунг“.

Още същия ден – 24 октомври, следва докладна записка до директора на ОД на МВР. На същата дата е оформено и искане до Районния съд в Хасково да се изиска от мобилния оператор да предостави на полицията данни, позволяващи да се идентифицира ползвателя на апарата. В документа обаче прави впечатление, че вместо един имей (номер на апарата), са посочени три. В мотивировката към искането до магистратите пък изчезналият телефон вече е описан като „кражба на мобилни апарати“. Множественото число вероятно трябва да оправдае искането за останалите два номера.

Месец по-късно, на 20 ноември има ново искане до съда. То е същото, с тази разлика, че номерата са вече четири. Мотивировката е същата „кражба на мобилни телефони от мъжко яке“, (става дума за същия случай с Денислав Димов).

Тук основателно възниква въпросът – ако първият имей е на телефона на Денислав, на кого са останали три? Полицията иска от мобилния оператор да предостави данни като „установяване на абонатите на посочените телефонни номера, входящи и изходящи повиквания, пренасочване и прехвърляне на повикванията, дата и час на началото и края на връзката с тези телефонни, данни за идентификацията на засечените телефонни номера, както и данни за мястото, където е извършен разговорът (клетките на оператора)“.

Това на всички езици се нарича следене. И ако в конкретния случай с откраднатия телефон целта е ясна - откриване на крадеца, то за останалите номера може само да се гадае. Ако това са също задигнати апарати, защо в искането до съда не са описани случаите с кражбите, както и жалбите с имената на потърпевшите? Защо откраднатият Самсунг в първите документи е само един апарат, а в следващите се клонира до три, после до четири? И чии са те? Чии контакти и разговори иска да проследи полицията?

(В анонимния сигнал се посочва още един случай, при който се иска идентификация, този път на абонатен номер. Според неизвестния автор на сигнала от този номер се обаждали посред нощ на шефа на Криминална в РУП Хасково Георги Димов и го „притеснявали“. Полицейският шеф искал да научи кой се осмелил да му звъни през нощта, за да се разправи с него.

Това твърдение, разбира се, няма как да се докаже, но при описаната процедура не е съвсем невероятно).

Искането на МВР е удовлетворено с подписа на председателя на Районен съд Хасково Мария Ангелова. Тя бе потърсена за коментар от Haskovo.net. “В разрешенията са спазени изискванията на закона. Съдията няма как да знае дали става въпрос за един или няколко телефона, тук пристига само крайният документ. А ако някой иска да злоупотреби, вратички винаги ще се намерят“, коментира шефката на съда.

Началникът на Районното управление Николай Бакърджиев отказа да коментира случая. Новият шеф на областната дирекция на МВР комисар Ангел Цанков пък заяви, че от нас чува за скандала. Което едва ли е вярно. Комисарят дори, (каква дипломация!), благодари за информацията. Обеща, че веднага ще назначи проверка и до 20-тина дни ще има резултат, който ще бъде обявен публично. Ние пък обещахме, че ще му напомним, ако случайно забрави.

Всъщност проверка по случая вече върви. Има и подаден сигнал до главния прокурор. Преписката е в районна прокуратура, но там вече четирима прокурори са си дали отвод. Според шефката на Районната прокуратура би трябвало обвинители от друг район, например Димитровград или Свиленград, да разследват случая. Защото хасковските прокурори работели всеки ден с местните полицаи и не би било редно точно те да ги разследват.

Според запознати със случая зад сигнала до медиите стои бившият криминалист Милен Славов, уволнен дисциплинарно през април миналата година. В основата на скандала с него също бе мобилен телефон. Според официалната информация, разпространена миналата година, полицаят подарил на бившата си приятелка откраднат, после конфискуван от МВР GSM. Славов води дела за уволнението си.

Потърсен за коментар от репортер на Haskovo.net, бившият полицай отказа да потвърди авторството на сигнала до медиите. Но заяви, че описаните в него факти са действителни. Според него в системата на МВР цари едновременно и строга йерархия, и широка възможност за безнаказана злоупотреба с власт. Но от началник сектор нагоре. Редовите полицаи само опъвали хомота. Бившият полицай твърди, че много искания за следене и подслушвания са правени само на основата на хвърчаща бележка, писана от някой от шефовете, или поръчана от тях. Така на практика е можело да се следи и подслушва всеки.

Което повдига редица въпроси, най-същественият от които е: Съществува ли наистина частно МВР в Хасково?

Очаквайте продължение по темата.

Тодор Кръшков

Бележката, от която започва историята. Според автора на сигнала жалба от самия потърпевш няма, което е в нарушение на всички инструкции и правилници
Още същия ден следва Докладна записка до директора
Светкавично искане до съда. Открадният телефон вече става "откраднати телефони". Три броя
Месец по-късно вече се искат данни за четири телефона. Основанието е същото - случаят с Денислав
Разпореждането на съда. Операторът трябва да предостави данни за абонатите. Но кои са те?
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Професионалните ви ангажименти да ви занимават и през почивните дни. Това едва ли ви изненадва и още по-малко разочарова. Работата ви носи удовлетворение, пък и не е толкова натоварена, колкото интересна. Посветете й се и днес, заслужава си. Благоприятен период за нови начинания и планиране на дългосрочни проекти.
28 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Сега енергията ви е в изобилие, затова отрано се замислете как най-добре да използвате тази благодат. Придобивате нови познания и умения. Любовта ви се усмихва, затова е твърде вероятно да пренебрегнете част от професионалните си задължения, за да прекарате времето си с любимия човек.
28 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще станете съпричастни на чуждите проблеми и ще им посветите голяма част от времето си днес. Не пренебрегвайте задачите си, особено онези, които са със срок днес. Неотложни решения ще ви подтикнат към адекватни и бързи реакции. За много от вас денят се свързва и със спонсорство и реализирани финансови сделки.
28 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Умението да предизвиквате ентусиазъм у хората е едно от най-големите ви богатства. Начинът да развиеш най-доброто у един човек е, като го цениш и насърчаваш. Не критикувайте, а вярвайте в стимулите. Ако нещо ви хареса,одобрете го от сърце и бъдете щедър в похвалите си. Денят е подходящ за сделки с недвижими имоти. Бъдете внимателни, ако шофирате.
28 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Умората ще ви подтикне да потърсите тихо място за отмора. Уважавайте желанието и на другите да се чувстват спокойни, отнесете се с разбиране към проблемите им. Новини, свързани с финансите ви ще подобрят настроението ви, но и ще ви направят по-активни в уреждане на срещи и други делови задачи.
28 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Грижейки се за интересите си, ще проявите разбиране към работата и проблемите на околните, с което ще ги приобщите към работата си. Без да се оставяте на случайността, ще действате съобразно новите условия, както на работното място, така и в обществено-политически план. Предложение за работа или обучение в чужбина за други.
28 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Здравето ви ще ви застави да потърсите нетрадиционни методи на лечение. Любим човек също би ви помогнал да се разтоварите от напрежението и да се заредите с позитивни мисли. Дайте си сметка, че умората засилва притесненията ви, като ви прави нервни и раздразнителни. По-леко ще ви стане и от новината, която ще ви поднесат вечерта.
28 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С лекота ще осъществявате идеите си днес. Ще очаровате с присъствието си и ще срещате разбиране и съпричастност. Няма да се затрудните и в общуването с деловите си партньори. С основание очаквате повишение на материалното си състояние. За здравето трябва да се погрижите, съществува опасност от настинки и хронични страдания.
28 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се противопоставяйте сляпо на нововъведенията около вас. Изслушайте застъпниците им, може би наистина имат право. Насочете енергията си в позитивна насока. Изявете потенциала си. Възможности за това не липсват, просто трябва да вдигнете поглед. Близост и хармония с човек от обкръжението ви.
28 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С поведението си респектирате околните и така съзнателно ги подчинявате на волята си, спестявайки си изненади. С навременните си действия по интересуващ ви въпрос ще благоприятствате професионалното си развитие. Не позволявайте да се показвате отегчени пред някой, който ви интересува.
28 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Предстои ви решаването на важен въпрос. Трудно ще ви е да вземете от раз решение, затова бихте могли да се посъветвате с хората около себе си. Със сигурност има човек, на когото бихте могли да се доверите. Вечерта се заемете с нещо приятно и разтоварващо. Работата не е за предпочитане.
28 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Денят е удачен за експерименти от всякакъв род. Ентусиазмът ви е заразителен и отваря всички врати пред вас. Великодушието ви ще ви спечели нови приятели. Отдайте се на желанията си - днес почти всичко ви е позволено.
28 яну 2021
Последни новини