От х:

Днес в x:

Правят детски кътове за децата на бежанците

Комендант Йордан Малинов анонсира за сериозно облагородяване на лагера в Харманли

Палатки, в които да има атракциони за децата ще бъдат посатвени в лагера в Харманли. Занимания за малките са необходими, защото към момента има 449 деца, които буквално няма какво да правят. Според сирийският учител Мохамед Саид, който от няколко дни отвори импровизирано училище в лагера, малчуганите се занимават с опасни неща – палят огньове и си играят на криеница в рушащи сгради. Училището приюти стотици деца, но порсто няма място за всички, защото просветителите разполагат цифром и слово с 1/едно/ помещение, а желаещите да учат са 250.

Идната седмица обаче ще пристигнат палатки с играчки и атракциони, анонсира комендантът на лагера Йордан Малинов. Палатките няма да са само за деца, планира се в една от тях да има компютри с интернет. Фирма обещала да предостави безжичен интернет за целия лагер, срещу скромното заплащане от 30 лв на месец. Очакват се и дарения от компютри.

Именно липсата на каквато и да е комуникация с останалия свят провокира сирийците в лагера да оприличат лагера в Харманли на затвор. Те спешно се нуждаели от нет за да могат поне да успокоят роднините си в Сирия, че са добре. Както и да потърсят нова работа и възможност за реализация след като получат бежанския си статут. Иначе мнозинстовто от 1700-те бежанци са доволни от напредъка, който е извършен по благоусторяването на бежанците. Ремонтирани са десетки помещения в бившия танков батальон, където са настанени предимно семейни двойки. Отопляват се с конвектори имат достатъчно одеала и храна. Няма нито един сириец, който да живее на палатка.

Другата акция по освежаване на лагера ще е засаждане на цветни градинки. Те ще са на мястото на поляните, където доскоро бяха опънати полевите палатки за прииждащите сирийци. Местата ще бъдат изорани и засадени, допълни още Малинов.

На фона на преобладаващото одобрение, сирийско семейство представи пред медиите повече от странно оплакване. Раздадените за завивки военни одеяла били обилно напоени с нафталин. В резултат се разнасяла непоносима смрад в затворените опмещения, а някои от бежанците получили обриви и други алергични реакции.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини