От х:

Днес в x:

12 °C

Правят детски кътове за децата на бежанците

Комендант Йордан Малинов анонсира за сериозно облагородяване на лагера в Харманли

Палатки, в които да има атракциони за децата ще бъдат посатвени в лагера в Харманли. Занимания за малките са необходими, защото към момента има 449 деца, които буквално няма какво да правят. Според сирийският учител Мохамед Саид, който от няколко дни отвори импровизирано училище в лагера, малчуганите се занимават с опасни неща – палят огньове и си играят на криеница в рушащи сгради. Училището приюти стотици деца, но порсто няма място за всички, защото просветителите разполагат цифром и слово с 1/едно/ помещение, а желаещите да учат са 250.

Идната седмица обаче ще пристигнат палатки с играчки и атракциони, анонсира комендантът на лагера Йордан Малинов. Палатките няма да са само за деца, планира се в една от тях да има компютри с интернет. Фирма обещала да предостави безжичен интернет за целия лагер, срещу скромното заплащане от 30 лв на месец. Очакват се и дарения от компютри.

Именно липсата на каквато и да е комуникация с останалия свят провокира сирийците в лагера да оприличат лагера в Харманли на затвор. Те спешно се нуждаели от нет за да могат поне да успокоят роднините си в Сирия, че са добре. Както и да потърсят нова работа и възможност за реализация след като получат бежанския си статут. Иначе мнозинстовто от 1700-те бежанци са доволни от напредъка, който е извършен по благоусторяването на бежанците. Ремонтирани са десетки помещения в бившия танков батальон, където са настанени предимно семейни двойки. Отопляват се с конвектори имат достатъчно одеала и храна. Няма нито един сириец, който да живее на палатка.

Другата акция по освежаване на лагера ще е засаждане на цветни градинки. Те ще са на мястото на поляните, където доскоро бяха опънати полевите палатки за прииждащите сирийци. Местата ще бъдат изорани и засадени, допълни още Малинов.

На фона на преобладаващото одобрение, сирийско семейство представи пред медиите повече от странно оплакване. Раздадените за завивки военни одеяла били обилно напоени с нафталин. В резултат се разнасяла непоносима смрад в затворените опмещения, а някои от бежанците получили обриви и други алергични реакции.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Снабдете се с повече информация, отнасяща се до професионалните ви проекти. Амбициите ви са осъществими, но трябва повече работа. Отлагайки нещата, няма да постигнете напредък, за това съчетайте усилията си с човек от обкръжението ви. Увереността, с която печелите доверие ви помага да сте в крак с новостите.
21 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви ще е много днес, затова бъдете пределно концентрирани. Опитайте са да свършите всичко, което се изисква от вас. Възможно е околните да ви занимават със странични проблеми, но не позволявайте това да се случи. Нямате основания да се съмнявате в искреността на свой близък.
21 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пристъпвате към осъществяването на свой проект, върху който работите от доста време. С изявите си ще впечатлите хора, които бихте желали да имате за партньори. Ще последват препоръки и добри предложения. Не си губете времето с човек, имащ други предпочитания. Ако трябва да правите компромиси, не се колебайте.
21 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не прекалявайте с пазаруването днес, тъй като финансовото ви състояние не е завидно. Помислете за отношението си към околните, дали това е най-доброто, на което сте способни. Опитайте се да приемете неприятни новини хладнокръвно, без излишни емоции.
21 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате много добър късмет днес и ще получавате потвърждение за това на всяка крачка. Денят е подходящ за рисковани авантюристични начинания, като ако не спечелите много, то е сигурно че няма и да загубите, а изживяванията които ви предстоят наистина си заслужават опита. Доброто ви настроение се отразява много благотворно на атмосферата у дома.
21 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днес ще бъде добър ден за вас, особено по отношение на личния ви живот. Приятната новина, която ще чуете, ще ви накара да летите от радост. Очакват ви хармонични отношение с вашия любим човек. Пожелайте си тези хубави моменти да не ви напускат никога. Работата ще ви се стори досадна, но ще се справяте без усилия.
21 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Обичани сте и днес отново ще получите потвърждение за любовта на човека, с когото споделяте общи интереси и други вълнения. Работещите с документи и пари да повишат вниманието си, всяка разсеяност би им струвала скъпо. Предложения, свързани с бъдещи реализации ще ви накарат да предприемете и съответните действия.
21 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Пред вас се разкриват перспективи, които ви помагат с лекота да постигате целите си. Умеете да говорите убедително и това ви прави предпочитани и интересни, а също и успешни. Не пренебрегвайте мнението на колегите си, в даден момент ще ви бъде полезно и ще ви подтикне към действия.
21 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В повече работа ще премине деня ви. Срочни ангажименти и семейни задачи ще ви подтикнат да потърсите и друга възможност за справяне с проблемите си. Но, ако в нечие присъствие откриете дразнител, не бързайте да късате мостовете. Овладените емоции са по-добър съветник от желанието да си кажете всичко, което ви притеснява.
21 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Приятна личност ще ви напомни отминали събития, от които сте запазили добри спомени и чувства. Няма да ви бъде трудно да осъзнаете пропуските си и да ги наваксате. Внимателно подбирайте храната си, имате нужда да разнообразите менюто си. Повече предпочитайте плодове и зеленчуци и по-малко на месо с мазнини.
21 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
И днес ще продължи успешният ви ход напред. Ако трябва отложете някои свои ангажименти и отделете повече време за близък, който се нуждае от съдействието ви. Помощта ви ще бъде полезна и навременна. Някои от вас ще пътуват по служебни дела. Бъдете внимателни при шофиране и не предприемайте рисковани изпреварвания.
21 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Успявате да разнообразите деня си, пък било то и по нетрадиционен начин. Малка промяна в плановете няма да ви навреди кой знае колко, дори напротив. Това ще ви открие неподозирани хоризонти и перспективи. Хората около вас се възхищават на активността ви и способността да поемате отговорности.
21 окт 2020
Последни новини