От х:

Днес в x:

Хасково става „ранобудно”, ще протестира срещу Орешарски

Студентите бяха последните протестиращи срещу Орешарски в Хасково

Хасковлии се канят да протестират срещу кабинета Орешарски, ако се вярва на социалните мрежи. Десетки наши съграждани се заканват да се присъединят към инициативата на „ранобудните студенти” и завърналите се емигранти, която трябва да залее 30 града в страната днес. Протестът е насрочен за 15 часа в столицата и другите по-големи градове. За този час се канят и хасковлии на централния площад „Свобода”.


Идеята е на завърналите се за празниците родни гурбетчии. Мотото им е „Прибираме се за оставка”. Именно по празниците имали възможност "физически" и "заедно" да покажат подкрепата си към студентите и протеста. Освен в България, подобни протести щяло да има и в Атина, Хамбург, Лондон, Будапеща, Мюнхен, Копенхаген и Монреал.


В мрежата обаче има и доста скептици, които припомнят, че за подобни „отвлечени” каузи хасковлии не си дават много зор. Така например когато възникна протестът срещу замразяването на парите за майчинство, в Хасково се явиха само две майки. Протестите срещу правителството през лятото пък събираха едва по десетина души. За сметка на това, 200 майки се включиха лично в масовото недоволство от гласеното поскъпване на таксите за детски градини. До няколкостотин пък стигаха протестиращите през февруари-март от надутите сметки за тока. Дори и тогава обаче се оказа, че недоволството е много по-масово в далеч по-малки градове от Хасково, като Димитровград и Свиленград.


Една от причините е, че движещата сила на повечето протести са студентите, а такива в Хасково почти липсват. Последният протест срещу кабинета Орешарски бе на 17-ти ноември, като бе дело точно на завърнали се по родните места студенти. Включиха се около 30-тина души.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини