От х:

Днес в x:

30-тина: Орешарски, отвори уши - оставка!

Недоволните призоваха властта да отвори уши


30-тина хасковлии се включиха в организирания по Фейсбук протест срещу правителството на Орешарски. Той се проведе от 15 часа в 30 града на България, влючително и Хасково. Твърдеше се, че е иницииран от българските емигранти завърнали се в родината за празника. Искали „физически” да присъстват на протестите на „ранобудните” и недоволните от настоящата власт.

В крайна сметка сред дошлите на площад „Свобода” нямаше нито един емигрант, поне не и в чужбина. Мнозинството присъстващи наистина бяха емигрирали от Хасково, но в други градове. Ставаше дума за студенти или семейства с хасковски корен, които се преселили в София и Пловдив. Броени единици бяха местните жители, които се присъединиха въпреки топлия слънчев следобед.

Напук на твърденията на официалната власт, никой не скандираше за опозицията или против нея. Издигнатите искания бяха познати-граждански конторл на управлението, реформа на политическата система. И най-гласовитото, но нечуто вече 5 месеца: Оставка! Поискана красноречиво от симпатична Чебурашка, която зовеше от цветен плакат: отвори уши! За да влезе нещо в ушите на властта, протестиращите се бяха оборудвали с тромбони, тъпани и съдийски свирки. Може би за да дадат началния сигнал на поредния мач срещу властта в България или да напомнят, че играта свърши. Поне за безнаказаните и некадърни политици.

На митинга наистина имаше млади хора, но повечето бяха от златната среда - на улегнали и построили живота си хора, които са избрали България, но искат да живеят в нея по малко по-човешки правила. Липсваха крайните скандирания характерни за категоричността на третата възраст.

Липсваха и полицаи. По някое време се мернаха патрулиращи мъж и жена, но не се приближиха до протеста заключавайки че „децата са културни”.

Отделен е въпросът доколко „куртурността” на недоволните може да промени нещо в България. Събитията от 90-ва, 97-ма и тази пролет говорят точно обратното.

Г.Христов

И за да я подканят, вдигаха шум до небесата
Отвори очи-оставка

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини