От х:

Днес в x:

Как да намалим таксите за забавачка. Четиво за родители и общински съветници

Възможно ли е таксата за детска градина в Хасково да бъде намалена? Да, възможно е. Ето как.

В мотивите на кмета Георги Иванов към предложението му за повишаване на таксите от 50 на 70 лева четем разбивка на разходите. Там се казва, че градините се финансират от държавата, общините и родителите. Държавата превежда пари по делегираните бюджети на детските заведения, в които са включени разходите за заплати и осигуровки на педагогически и непедагогическия персонал. Частта, която се осигурява от общината и родителите, възлиза на 119 лева месечно за едно дете. От тях 85 лева са за храна, тоест отиват в кетъринговата фирма «Дусман».

Ако направим разбивка на тази сума 85 лева, в нея влизат разходи за суровини, заплати на персонала, режийни, както и процент печалба на фирмата. Навярно няма да издам световна тайна ако предположа, че тази печалба вероятно е между 5 и 15 процента. Разходите за труд в тези 85 лева, също предположение, възлизат поне на 20 на сто, вероятно и повече. (По данни на Националния статистически институт, само за първото тримесечие на 2013 разходите за труд в този бранш са скочили с 13.8 на сто). Ако съберем двата разхода – печалба и труд, като нормата на печалбата я усредним на 10 процента, общият разход извън парите за суровини, става 30 на сто. Изчислено върху 85-те лева, над 25 лева на дете на месец.

С други думи, ако храната не се доставя от външна фирма, тя ще струва на родителите и общината 60 лева на месец на едно дете.

Някой ще попита – а разходите за заплати? Да напомним, че заплатите на педагогическия и непедагогическия (включително готвач, помощник-готвач, домакин, и др., се поемат от държавата). Така, както се поемат във всички останали детски градини на областта, кетъринг има единствено в Хасково.

Иначе казано – създава се общинска кухня-майка, всяка детска градина отпуска по един щат за готвачи, снабдители, домакини, помощници, и каквото е нужно, а заплатите им ще идват от държавата. От общината и от родителите ще се финансират само продуктите и режийните (те са 34 лв. месечно – от общата сума 119 лв. изваждаме 85-те лв. за храна и получаваме режийни 34 лв. Те са за ток, вода, транспорт, наеми и др.)

Такъв би бил подходът на един добър мениджър – намаляване на собствения дял от общите разходи. А оттам – и делът, заплащан от родителите. Защо разходите са структурирани така, че общината и родителите да плащат това, което може да се поеме от държавата, е друг въпрос.

За създаването на кухня-майка за всички детски градини и социални домове ще е необходима първоначална инвестиция, но тя е едва ли ще е по-голяма от инвестицията в общинска телевизия, да речем.

По този начин издръжката на едно дете в градина ще струва общо 94 лева. Толкова е и в други градове, Стара Загора например, където сумата е 97 лв.Но за Стара Загора малко по-надолу.

При така структурираните разходи родителите може да плащат половината – 50 лева, останалите 44 лева общината. Да напомним, че дори при увеличението на таксата на 70 лева, за общината остава доплащане 49 лева до пълната издръжка от 119 лв. При новата структура на разходите и общината ще плаща по-малко, и родителите, като при това няма да се делят децата на 5 и 6-годишни и по-малки.  

Въпреки всеобщата полза обаче администрацията със сигурност ще се противопостави на тази идея. За причините всеки може да си прави свои предположения. Но има начин това да се случи, въпреки нежеланието на общината. Как?

С допитване до народа. (Тук четивото е за общински съветници). Законът за референдумите забранява допитване за размера на местните данъци и такси и въпроси на бюджета. Но въпросът може да бъде поставен така: «Съгласни ли сте външна фирма да храни детските заведения в община Хасково? Да или не?»

Според закона за провеждане на местен референдум са необходими подписите на поне една четвърт от гласоподателите в общината. Но също така и една четвърт от общинските съветници. Това означава, че 11 общински съветници могат да поискат от Общинския съвет провеждане на допитване до народа по въпроса с детските градини, като това може да стане още следващата седмица. Решението ще е факт, ако с «да» гласуват повече от половината гласували в допитването, със забележката, че в референдума трябва да са участвали повече от половината от имащите право на глас.

Приетото с референдум решение не подлежи на последващо одобрение или съгласуване, а се изпълнява.

Някой би попитал: А договора с «Дусман»? А неустойките по него? Първо: в договора с фирмата е предвидена възможност за намаляване на сумата за храна, както и клауза за прекратяване, в случай, че общината е в невъзможност да плаща. Такава невъзможност е налице, поне според администрацията. Защо обаче кметът не иска от «Дусман» да намали цената, а направо иска от родителите да плащат повече, е друг въпрос.

За неустойките – големите мениджъри, сключили този договор, въпреки че не може да не са били наясно с изложените по-горе аргументи, да бъдат така добри да си поемат компенсациите по договора. Те би трябвало да си се знаят кои са.

Понеже по-горе стана дума за Стара Загора. Там решението на общинарите е всеки родител да заплаща издръжката в детска градина в размер на 97 лева на месец. С допълнението, че тези, които си плащат съвестно местните данъци и такси, ползват 50 процента отстъпка. Тоест плащат 50 лева на месец.

Логиката е ясна – този, който отказва да е солидарен с общността, не може да очаква общността да е солидарна с него. Ясно, точно и в крайна сметка – справедливо.

Защо да не го направим?

Тодор Кръшков

P.s. Изложеното по-горе е становище на автора. Всеки може да се съгласи или да не съгласи с него. Както и да изложи своята позиция по темата. Имате думата.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини