От х:

Днес в x:

Екоинспектори натиснаха ракиените казани, 3-има глобени

През този сезон графика за ракиените казани е препълнен

Инспектори от РИОСВ-Хасково глобиха трима собственици на ракиени казани. Народополезните съоръжения изпускали отпадни води в нарушение на емисионните норми, заради което са санкционирани, обясниха от РИОСВ. Единият нарушител е в Хасково, другият в Димитровград, а третият – в Кърджали.

На „зеления телефон“ на екоинспекцията е било сигнализирано, че водата в реката на Гарваново се замърсява от ракиен казан. Експерт е извършил незабавна проверка, при която е установено, че сигналът е основателен. Издадени са две предписания на собственика, който е отървал глобата, засега. През миналия месец екоинспекторите са санкционирали и собственик на автоморга в Хасково заради нередовни отчети.

Глобите са на обща стойност 4500 лева. Наложени са и две месечни санкции. Едната е за замърсяване на атмосферния въздух, а другата е за изхвърляне на отпадни води от ферма за патки.

През ноември експертите от РИОСВ-Хасково са извършили 112 проверки на 106 обекта в Хасково и Кърджали. Дадени са 22 предписания за отстраняване на констатирани нарушения на екологичното законодателство. Съставени са и 5 акта.

Постъпилата през месеца сума от наложени санкции и наказателни постановления, включително от предходни периоди, е 34 621,50 лв.

Акцент в контролната дейност на инспекция са били проверки в автосервизи за продажба и смяна на гуми, за нерегламентирани сметища, проверки във винарски изби и ракиени казани, предвид засилената им работа.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини