От х:

Днес в x:

Студентите в Хасково: Протестираме за да не емигрираме

Студентите от Хасково също въстанаха

30-тина хасковски студенти и техни приятели днес протестираха със знамена и плакати на площад „Свобода” срещу политическата система в България. Младежите и девойките учат на други места, но се върнаха в родния си град за да развеят знамето на студентския бунт. За да се присъединят към тях, дойдоха колеги и от други населени места в областта. Час след началото в 13 h, групичката нарасна на 40-50 души, като вдигаше шум за 200. Викове „оставка” и „вън политиците от България” огласяха площада.

За разлика от студентсикте протести в София, този не бе само срещу правителството на Орешарски, а и срещу цялата политическа измет, смучеща кръвта на България. С идеята че, „Всички са маскари” младежите поискаха законови юзди за самозабравили се политици. Например, мераклиите за власт да имат право на само два мандата в НС, а после да не се допускат до избори. Младите трезво си даваха сметка, че за това трябва промяна на избирателния закон, но упоритото нежелание на политическата класа да го измени, се считаше за окончателно доказателство, че партиите и политиците вече тотално са се откъснали от своя народ.
„Видяхме го и Бойко виждаме ги и тия. Хрантутници! Всички в Народното събрание работят не за народа, а само за себе си” категоричен бе студентът от Техническия в Габрово Борис Корцанов. Други бяха още по-радикални и настояваха не само за оставки, а и за възмездие.

За младежкият протест в Хасково от Ивайловград бе дошла и 24-годишната Таня Панайотова. Момичето вече не е студентка, но се била на същота мнение като доскорошните си колеги. Затова без друг повод била пътя до Хасково, за да разпъне саморъчно изработения си плакат с красноречивото: „Не сме платени, мразим ви безплатно!!!” Помагаше и студентката в СУ „Климент Охридски” Ивелина Петрова. Впрочем друг плакат казваше всичко за безизходицата в която политиците поставиха младите хора в България- „Протестираме за да не емигрираме”. Всъщност, те точно това искат, коментираха с горчивина младежите. „Всички които мислят различно да се изнесем и да останат пречупени гръбнаци, които се купуват за един сандвич и безплатен транспорт”. Това, както стана известно, са били някои от тарифите за много от участниците във вчерашните „грандиозни” партийни митинги в София и Пловдив. На места било даже и по-евтино.

Студентите се зарекоха да се съберат и следващата седмица, но в събота. Убедени са, че тогава ще бъдат повече, а и че техните съграждани ще дойдат да ги подкрепят.

Г.Христов

Ивелина/вляво/ и Таня
"Протестираме, за да не емигрираме" е дилемата на младите хора днес
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини