От х:

Днес в x:

Дават и Узунова на главния прокурор за лагера в Харманли

Ирена Узунова

Главният прокурор е сезиран за престъпления, включително на длъжностни лица, относно изграждането на палатков лагер за бежанци в Харманли, съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Той обяви това от парламентарната трибуна в отговор на въпрос от хасковската депутатка Смиляна Нитова за отпуснатите и изразходвани пари за лагера за бежанци в Харманли.

В края на 2012 година държавата отпуска 200 хиляди лева, с които областна администрация Хасково в лицето на тогавашния губернатор Ирена Узунова да извърши ремонт и пригоди терена на бившите казарми за 1000 бежанци. Те трябваше да бъдат настанени в палатки. Според сключения на 10 декември 2012-та година договор с изпълнителя предвидените дейности са „възстановяване на ел. захранване и ВиК, почистване на района, определен за разполагане на палатките, извозване на изсечената растителност, текущ ремонт на сградите на щаба, извозване на строителните отпадъци, изграждане на вътрешна ограда, подравняване на терен на стадиона“.

След направените констатации за състоянието на терена в Харманли се оказало, че планираните дейности не са осъществени. Тепърва се наложило изграждане на ВиК и ел инсталации, като и досега бежанците в лагера са без ток. След изостряне на кризата с бежанците тази есен, на 2 септември настоящият областен управител Кадир Исов извършва оглед на района, предвиден за бежански лагер. Констатацията му е, че „състоянието на терена е трагично, негодно за разгръщане на лагера, с избуяла растителност, изсъхнали паднали дървета, затревен асфалт, липса на вода и ток“.

Парите обаче са били усвоени. Първата половина от тях са били платени авансово през декември 2012. Останалите - в първия месец на 2013-та.

„Парите отидоха по предназначение и с тях не бе направено малко“, коментира за Haskovo.net Ирена Узунова. Според ексгубернаторката с 200-те бона са платени разчистването на терен от 8 дка, изхвърлянето на десетки кубици отпадъци и храсталаци, утъпкване на терена, изграждането на вътрешна телена ограда с 2.5 метра височина за площ от 6 дка, изграждане на 3 електроразпределителни табла, които трябвало да осигурят ток за всяка една от 100-те палатки. Узунова бе повече от изненадана, защо при ремонтирана ел. инфраструктура в лагера няма ток толкова дълго време. „Обясненията, че теренът бил на МО, а трябвало да бъде на ДАБ, са безсмислени. И двете са държавни институции и такъв административен казус можеше да бъде решен за няколко дни“, каза Узунова. Що се отнася до ВиК инфраструктурата, тя бе категорична, че било предвидено водоснабдяване за палатки и изграждане на 48 походни мивки. „Разчетът бе за палатки, не за фургони, които са на практика къщи“ каза още Узунова. „Всяка от палатките трябваше да бъде отоплявана с твърдо гориво за зимата“, добави тя. Ремонтирани и с действаща електрическа инсталация са били 3 сгради в бившите казарми - столовата, контролно приемателния пункт/КПП/ и медицински пункт, който същевременно трябвало да бъде и място за администрацията. Тя трябвало да бъде от 20 души.

„От месец май /когато Узунова стана депутат - б.а./ нямам ангажимент към това което се случва в Харманли. Нормално е за толкова време лагерът да се затреви отново, коментира тя състоянието, което Кадир Исов е заварил през септември. „Това е активно политическо мероприятие, с което се цели отклоняване на вниманието от важните неща. Недоумявам защо министър Йовчев участва в него и защо се въвлича г-н Кадир Исов. Всички документи могат да се проверят“, завърши Узунова.

Г. Христов



Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини