От х:

Днес в x:

Прокурор по делото 'Осемте джуджета' отива на съд

Обвинителният акт срещу прокурора от Софийската районна прокуратура Константин Сулев е внесен в съда, съобщиха от Софийския градски съд. Той е обвинен по чл. 282, ал. 2 от Наказателния кодекс за злоупотреба със служебно положение с цел облага. Наказанието за това престъпление е затвор до 5 г. и лишаване от права.

Той е обвинен, че „за времето от 30.05.2023 г. до 01.06.23 г. в град София, при условията на продължавано престъпление (пет деяния), в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – прокурор при Софийска районна прокуратура, е нарушил и не изпълнил служебните си задължения с цел да набави облага за И. Г. (Иван Гешев, бивш главен прокурор), като не допусне да бъде изнесена информация срещу него в медийното пространство."

Сулев е един от четиримата наблюдаващи прокурори по делото, започнало след публикуването на снимките на сегашния и.ф. обвинител №1 Борислав Сарафов и Петьо Петров-Петьо Еврото в клуба „Осемте джуджета“.

Преди няколко дни парламентарната временна комисия за обстоятелствата покрай убития Мартин Божанов-Нотариуса бившият ръководител на СРП Невена Зартова посочи, че колегата й Константин Сулев е обвиняем.

През май м.г. Сулев привлече като обвиняем Петьо Петров-Пепи Еврото за принуда и за използване на специални технически средства за събиране на информация. Тогава от СРП съобщиха, че разследването срещу Петров е започнало след самосезиране от медиите за това, че от 2018 г. до 29 май 2023 г. различни лица са били принуждавани да направят нещо против волята си, като са били заплашвани, както и за това, че е използвано специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация. Тъй като Петров не беше открит, за да му бъде предявено постановлението, той беше обявен за издирване.

През август с. г. въпросното дело е било иззето от СГП, която е отменила като незаконосъобразно постановлението за привличането на Петров като обвиняем за принуда поради липсата на каквито и да е доказателства за извършено престъпление, без дори да има разпит на пострадал от принудата.

По-късно прокурор от СГП е привлякъл като обвиняем за длъжностно престъпление колегата си от СРП Константин Сулев. Причината - не е извършил никакви други действия по въпросното разследване, освен да се самосезира по публикации в един сайт, да привлече Петров като обвиняем, като постанови 72-часов арест, и да го обяви за издирване.

От действията на Сулев са били причинени вреди на бившия следовател Петьо Еврото и близкия до него Кристиян Христов и са могли да настъпят немаловажни вредни последици - незаконно засягане правата на граждани и уронване престижа на съдебната власт, допълват от СГС.

Предстои да бъде насрочено разпоредително заседание.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини