От х:

Днес в x:

КАТ погва и пешеходците, полицаи дебнат до пазара

Усмивките на пешеходците могат да замръзнат с обещаните глоби

Безопасното пресичане на пешеходците и спазването от тях на ЗдвП ще е акцент в полицейската акция „ЗИМА“ която стартира днес в Хасково. С тази цел от днес на зеленчуковия пазар има полицейски патрул. Кръстовището на бул. „България“ и „Съединение“ се прочу като най-катастрофичното в цяло Хасково, като потърпевши бяха главно пешеходци.

Акция „ЗИМА“ продължава до 25-ти ноември. По метода на широкообхватния контрол, ченгетата ще проверяват техническата изправност на автомобилите и правоспособността на водачите, фактори, оценени като главни предпоставки за ПТП-та.

През настъпващия есенно-зимен период рязко се увеличават предпоставките за тежки пътно-транспортни произшествия и то главно с пешеходци, констатира анализа на хасковската полиция.

Относителният дял на загиналите на пътя през зимата достига до 30 % от всички убити при ПТП, като главни потърпевши са пешеходците. Началото на „черния“ период е през октомври, а тенденцията се задълбочава през оставащите зимни месеци.
Злополуките се увеличават поради намаляването на светлата част на денонощието, съчетано с неизправни и нерегулирани фарове. Нараства и броят на пешеходците, движещи се по тъмно, като за съжаление много от тях го правят неправилно.

В Хасково например очевидното нарушение е вървенето по пътното платно при наличие на тротоар, както и рисково пресичане, особено на прибежки, констатират препатили шофьори. Същевременно трафикът на МПС-та нараства заради калпавото време, а особено на пътни възли многото коли си ограничават взаимно видимостта. Като се добавят значителния брой двуколесни /6 хиляди регистрирани за Хасково/, каруци с липсващи светлоотразители и друга селскостопанска техника, износени или летни гуми по мокри и заснежени настилки, пътищата стават непредсказуема джунгла.

Освен МПС, животински ППС-та и двукраки участници на пътя, полицията специално следи велосипедите, както и дали водачите им спазват задължението си по ЗДвП да носят светлоотразителни жилетки в тъмната част от денонощието, извън населените места и при намалена видимост.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини