От х:

Днес в x:

Алкоочила отказват промилите от волана

С 1.2 промила сте в клуба "пречат ми краката"

Масово раздаване на небезизвестните алкоочила ще предприеме сдружение „Отворена младеж“ по проект „Застъпници за пътна безопасност“, целящ предотвратяването на шофирането в нетрезво състояние. По изчисленията на организаторите, кампаниите за намаляване на жертвите по пътищата са по-ефективни, когато са съчетани с нагледни демонстрации на въздействието на алкохола върху реакциите на хората. Въпросните очила имитират как влияят на зрението веселите молекули от 0.5, 1.2 и повече промили алкохол в кръвта. Единствената досега демонстрация в Хасково, проведена през октомври 2011-та в хасковското Механо, даде потресаващи резултати. Нито един от тинейджърите, наложили очила за 1.2 промила, не успя да контролира посоката при ходене или да координира движенията на ръцете си.
37% от анкетирани 766 младежи в страната смятат, че превантивните кампании като тази в Механото имат най-голям ефект за повишаване безопасността на пътя, анализира авторът на изследването - „Отворена младеж“.

Цялата кампания е по повод Световния ден за възпоменание на жертвите от катастрофи 17-ти ноември. От сдружението обаче изразяват своето учудване, че твърде малко региони в страната проявяват желание да се включват в кампанията за намаляване жертвите на пътя, пише в лично писмо до Haskovo.net председателят Даниел Ванков. Съответно няма как да получат информационни материали, плюс въпросните очила. Ванков се свързал с всички институции, които имат интерес към повишаване на безопасността на пътя - общини, областни управи, РЗИ, РИО и т.н., но специално за област Хасково никой не проявил интерес към проекта „Застъпници за пътната безопасност“. Нито към резултатите от изследването на сдружението. А те са повече от любопитни. Така например според младите хора, участвали в националната анкета, най-ефективната мярка за намаляване на жертвите по пътищата е увеличаване на глобите /21 %/, пренаписване на законодателството/15 %/, ремонт на пътищата-24%, но и намаляване на корупцията сред полицаите-12 %.

Тоест изводите на бъдещите шофьори са направени, само дето няма кой да ги чуе.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини