От х:

Днес в x:

Агонизиращо държавно дружество оставя 35 хасковлии без заплати

Последният шеф на НС Хасково Петър Кемалов хвана пистолет през 2011-та. Наследниците му са готови на същото

Сложеното на смъртен одър държавно дружество „Напоителни системи“ държи поне 35 хасковлии без заплати. 20 от работещите в предприятие „Горна Тунджа“ район Хасково ще участват в националния протест в столицата утре. Причината е, че хасковлии, както и колегите им от страната, са държани без заплати от месец юли тази година. Положението не се търпи и ще предприемем всички разрешени от закона мерки, съобщават синдикатите в дружеството.

„Повече от седем години сме поставени в унизителни социални и икономически условия, които уронват професионалното и човешкото ни достойнство. За търговското дружество „Напоителни системи” липсва държавна политика. Не се осигуряват финансови средства за дейността на дружеството-призрак“ пишат от Напоителни системи в писмо до редакционната ни поща.

Същевременно, вече 20 години държавата възлага на работещите в „Напоителни системи” отговорните дейности по стопанисването, експлоатацията, опазването и мониторинга на водостопанските системи и съоръжения за предпазване от вредното въздействие на водите. От работата им зависи сигурността на дунавските диги, защитните диги на вътрешни реки, и други ключови системи. Без тази работа са налице редица рискове от катаклизми като тези в село Бисер, Гелеменово, Богров. Хидромелиоративните съоръжения, изградени в 60-70-те години на миналия век са в окаяно състояние, а единствената реформа в системата от 2011 г. са съкращенията на 623 специалисти, които си чакат парите и до днес. Исканията на протестиращите са конкретни:

1. Министерството на земеделието и храните да изплати на Напоителни системи ЕАД дължимите средства за извършените дейности по разходите за охраната на язовирите - публична-държавна собственост и поетите от НС ЕАД задължения на Хидромелиорации–Севлиево ЕАД, които общо са в размер над 16 млн. лева.
2. Да имаме ясна представа за състоянието и бъдещето на дружеството в политиките на МЗХ.
3. За гарантиране и ритмично изплащане в пълен размер на заплатите на работещите и служителите в системата до края на 2013 г.
4. В Закона за ДБ на Р България за 2014 г. да се осигурят средства за защита от вредното въздействие на водите в размер на 13 млн. лева.

Митингът утре ще първата стъпка, продължаваме докато тези въпроси не се разрешат, категорични са от синдикатите в Земеделието.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини