От х:

Днес в x:

11 млн. борч скараха Нитова с МБАЛ-Хасково

Смиляна Нитова отново атакува хасковската болница

Болниците в България са я закъсали, имат 350 млн. задължения. Мислим как да ги стопим, защото ги оставихме на 60 млн. по времето на Станишев. Това заявиха депутатите и членове на парламентарната комисия по здравеопазване Смиляна Нитова и д-р Красимир Мурджев днес в Хасково. Вариантът бил да се възстанови съществувалото по време на тройната коалиция целево плащане за капиталови разходи от МЗ към болниците. Това щяло да освободи финансов ресурс, с който болниците да топят задълженията. Въпросът с дълговете на хасковската болница обаче предизвика чудовищно разминаване между уж официална информация. Мурджев каза, че не е запознат точно, но бил очарован от работата на екипа тук, докато сътрудничел с тях в ролята си на национален консултант.
Смиляна Нитова обаче даде коренно противоположна оценка - болницата ни дължи около 11 млн. лева.

Последният път, когато тази цифра бе лашкана в публичното пространство, общите дългове на болницата бяха около 7 млн., а просрочените - 1.5 млн. лева. В средата на август министерството на Таня Андреева официално определи МБАЛ Хасково като №1 в топене на просрочени дългове.

Сега просрочените дългове са 1.9 млн. лева, съобщиха, потърсени за коментар, от ръководство на хасковската болница. В края на миналата година били 3 млн и 80 хиляди. Цифрата 11 млн. обаче предизвика истинско учудване. „Ако лекуваме, ни трябват лекарства. Доставят ни ги, после касата ни ги плаща и ние ги превеждаме на доставчиците. За тези 1-2 месеца, докато това стане, сигурно сме в дълг“, чудеше се изпълнителният директор д-р Славчо Близнаков. Ангиографът струвал 1.8 млн., но плащането е разсрочено и трябва да приключи след 5 години. „Като си купите телевизор на лизинг, не ви натискат да го платите за 1 месец. За нас това е инвестиция, която се връща. Ако не работим, няма да правим такива „дългове“, каза още Близнаков. Все пак обявените 11 милиона предизвикаха голямо смятане. „Предполагам, че ако се съберат всички заплати за миналия месец, които трябва да платим този, или ако всички решат да се пенсионират едновременно и трябва да сме готови за всеки с по 6 заплати, може и да генерираме тази цифра. Явно г-жа Нитова освен от право /тя е адвокат б.а./, разбира и от медицина“, допълни докторът. Той се зарече, че до 2014-та в МБАЛ Хасково няма да има нито лев просрочени задължения, които всъщност са опасни за всяко работещо здравно заведение.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини