От х:

Днес в x:

Кметът на Текирдаг: Искаме да се побратимим с Хасково

Д-р Адем Далгъч

Д-р Адем Далгъч е кмет на град Текирдаг, Турция. Градоначалник е от 2009 г., от Социалдемократическата партия. Работил е като неврохирург в Градската болница на Текирдаг.

В неделя д-р Адем Далгъч бе в Хасково, за да се срещне с представители на местната власт. Той бе придружаван от делегация общински съветници, зам.-кметове и селски управници. С тях бе и кметът на Първомай Ангел Папазов. Текирдаг и Първомай имат близки отношения. Турски бизнесмен вече е инвестирал 11 млн. лв. във фабрика за шоколад там. Очаква се от началото на следващата година да започне дейност.

В Хасково д-р Далгъч проведе разговор със зам.-областния управител Иван Станчев. Той обаче не успя да се срещне с кмета Георги Иванов и заместниците му, тъй като били на посещение в руския град Шатура.

 - Д-р Далгъч, каква е идеята на вашето посещение в Хасково?

- Имахме визита с културно-социална цел в град Кърджали, с който сме побратимени от 1978 г. Водя със себе си 35 души – общински съветници, зам.-кметове и селски кметове. Връщайки се от Кърджали, решихме да минем през Хасково, за да се запознаем с местните управници. В бъдеще може да работим и с Хасково в посока на побратимяване. Тези отношения между градовете спомагат много за развиване и усвояване на различни проекти.

- През изминалите години правени ли са опити за побратимяване между Хасково и Текирдаг?

- Не, досега не е имало опити в тази насока. Не случайно минаваме през Хасково. Искаме да развием отношения и с вашия град. Това е целта на нашата визита тук.

- Очаквате ли подкрепа от областния управител, от кмета?

- Аз вярвам, че и те ще подкрепят идеята за едно такова сътрудничество.

- И в България, и в Турция, а и в Гърция имаше протести срещу правителствата. Можем ли да говорим за подражание?

- Това са спонтанни размирици. Аз не вярвам, че има някаква организирана съпротива или размирици, както в София, така и в Истанбул. Това са спонтанни явления, които се получават от време на време в много държави. Сега живеем в свят, в който всичко и за всеки се знае. Знае се това, което се прави в София, в Истанбул и в Атина, хората си влияят.

Разбира се, аз съвсем кратко отговорих, ако се задълбочим малко в причините за протестите в София, Истанбул и Атина, в дъното на тези протести стоят, разбира се, специфични причини, както за България, така и за Турция. Не всички протести имат една основа.

- Вие сте и председател на тракийската асоциация на общините в Турция. Какви са перспективите и плановете ви за асоциациите в България и Гърция?

- През 2000 г. тези три асоциации – българската, турската и гръцката, са подписали протокол за сътрудничество. През 2009 г., когато встъпих в длъжност, видяхме, че в тази насока не е работено сериозно и нямаха никакви сериозни проекти. Отчетохме го като голям пропуск и си казахме, че можем да ползваме тези асоциации много по-активно и да развиваме проекти в социално, културно и икономическо отношение.

Във връзка с тази асоциация ние спечелихме много приятели в България, това е много важно за нас. Започнахме да развиваме и европейски проекти. Това е началото, имаме си голямо доверие. На основата на това доверие, което е създадено досега, предполагам и съм уверен, че ще има много повече визити и много повече проекти.

- Тези проекти могат ли да спомогнат за подобряване на търговията между Хасково и Текирдаг?

- В това отношение специално за Хасково искам да спомена, че с Асоциацията на общините в България ние проведохме 4 бизнес форума. Петият ще бъде в началото на декември в Текирдаг. Последният форум беше в Първомай, на който присъстваше и вашият председател на търговската палата Янчо Янев. В тази насока той проявява интерес, както и към асоциацията.

- Може ли да се разбира, че тези проекти ще спомогнат за подобряване на бизнес отношенията, т. е. Турция да инвестират в България и обратното?

- Бизнесът изисква стабилна почва. Както виждаме, в България имаше предсрочни избори. Това е причина бизнесмените да си мислят, че основата не е много благоприятна. Сега имате правителство, за което може да се каже, че се клати. Колко ще издържи, не се знае. Това е по отношение на България. Бизнесът е много уплашен. Можем същото да кажем и за Турция, имаше много стълкновения, които бяха доста сериозни. Това, което казах за България, се отнася и за Турция.

Ние като местна управа водим местни бизнесмени, за които гарантираме. Като дойдат, ще вършат сериозна работа. Ние сме мостът между бизнесмените в България и в Турция и ще продължаваме да развиваме тази дейност. Аз виждам големи перспективи в търговията между България и Турция. Това трябва да го направим, понеже сме съседи. Много сме близки, балкански страни сме.

Кризисните моменти по принцип са много благоприятни за инвестиции. Но както вече казах, бизнесмените искат всичко да им е гарантирано. Но при кризите и цените падат, трябва да се възползваме от това и да работим.

Сега направихме първото интервю с Вас. Надявам се, когато свършим една хубава работа – в търговско, културно, социално отношение, тогава ще ви дам пак интервю, за да отразим резултатите.

 

Анета Кутелова

Делегацията от Турция
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини