От х:

Днес в x:

Отписват ученици заради агресивно дете, учители на хапчета

Родители на деца от ОУ „Пенчо Славейков“ в Димитровград са започнали да отписват децата си от школото, след като се разбра, че проблемен ученик е записан отново. До момента две семейства са преместили децата си другаде, призна директорката Снежана Ангелова. Училището е едно от най-големите и престижни в община Димитровград, а учениците системно постигат високи резултати. Всичко това може да остане в миналото заради връщането на 9-годишния Петко, определян от учители и родители като проблемен и свръхагресивен.

Проблемите започнаха да се случват на третия учебен ден. Снощи в 19.45 часа детски глас е подал по телефона сигнал за бомба в училището. Полицията е отцепила района и претърсила мястото, без да открие устройството. Днес занятията бяха подновени, но притеснени родители стояха в двора на училището почти целия предиобед в случай, че се наложи да евакуират децата си.

Същото се случило и на 6 март тази година. Пак сигнал за бомба и спешна евакуация на децата към 13 часа на обед. Полицията тогава установила, че подателят е Петко, защото звъннал на 112 от личния си телефон. Снощният сигнал засега е с неизвестен подател, но униформените отново имат „насоки“.

Напрежението с Петко тлеело от доста време. На 18-ти февруари 2013-та ръководството на училището налага най-тежката наказателна мярка - преместване в друго школо на второкласника Петко Бакърджиев заради системни проблеми с дисциплината. Съученици на детето се оплакват от тормоз и побой, а родителите им - от тормоза на баща му Петко Старши.

„Почти ми посегна. Викаше и ме псуваше в двора на училището, но най-страшното е, че правеше това и с деца“, заяви Жени Тенчева - майка на момиченце, учило в класа на Петко-младши. Друг родител на дете от същия клас - Красимира Тилева, пък директно заяви, че Петко проснал в безсъзнание сина й по време на безобидно спречкване в клас. „Търпението ми се изчерпва. Мъжът ми е по-голям от мен /посочва едрата си фигура/ и е готов да вземе нещата в свои ръце“, добавя заканително жената.

Проблеми имат и педагозите. Двама от тях са подали жалби до полицията, обвинявайки бащата, че им е повредил лично имущество, в случая - коли. На едната било разбито предното панорамно стъкло, другата е с нарязани гуми. Няма обаче доказателства кой е извършителят.

Учители писмено отказват да работят с проблемното дете, което ги псува и обижда публично, а родители плашат с напускане. Нещата се успокоили след изключването на момчето миналата учебна година.

6-месеца по-късно обаче бащата Петко старши отново иска да запише малкия в същото училище. Законът дава право на следващата учебна година изключеният ученик да се върне в старото школо. Научили това, родители готвят втора подписка с искане това да не се случва. Класни ръководители от третите класове пък са на успокоителни пред перспективата да преподават на малкия Петко. „Трябва да спазвам закона“, безпомощно вдигна рамене директорката Снежана Ангелова. Тя вече е била наказана от Държавната агенция за закрила на детето, защото не е направила всичко възможно да адаптира проблемното дете. „Възможното“ е индивидуална работа с педагогическия съветник. Бащата обаче отказва писмено това.

Социалните също не могат да направят нищо, казва шефката им Жанета Желева. Въпреки слуховете, че детето е подлагано на насилие вкъщи, те не могат да се намесят без твърди доказателства и свидетели. Преди 4 години извели трите момчета от дома им, след като Петко пада от 4-я етаж. Оцелява, но социалните констатират лоши битови условия, липса на родителски надзор и т.н. Държат ги в домове 8 месеца. После обаче липсващата към момента на инцидента майка се връща вкъщи, а бащата прави ремонт на жилището. Държавата му връща децата, в съгласие с националната стратегия за извеждане на децата от специализираните домове.

Сега домове почти няма. „Нито едно приемно семейство обаче не иска да вземе някое от трите момчета - Манол, Петко и Роки. Майката пък не е подавала оплаквания“, казва още Желева. Материално семейството също не е зле - децата носят 670 лв. доход от социалните, понеже две от тях са с ТЕЛК с 80 % инвалидност.

В момента нещата продължават по старому, а всички са на тръни в очакване на проблеми.

Днес екипът ни се запозна с Петко по неочакван начин. След края на учебните занятия едно момче показа демонстративно среден пръст на деца и възрастни в двора на училището. Разбрахме, че това е Петко. А след това казал на баща си, че бил дърпан за блузата, гонен и нахокан. Това заяви самият родител пред екипа ни малко по-късно.

Петко Старши отрича всякаква вероятност синът му да е отговорен за нещо. Бил изключен от училище неправомерно, заради фалшива жалба. Родителите на другите деца били за психиатри. Една от тях била убила мъжа си?! С куп заплахи и „съвети“ за безопасността на журналистите, Старши прекъсна разговора. Усещането за безнаказаност сякаш струеше от телефонната слушалка.

Така 700 деца и техните родители стават заложници на едно семейство.

Законът трябва да пази правата на това дете. Никоя от държавните институции не отговаря защо законът не пази правата на останалите 699.

Г. Христов

Родители чакат децата си в двора на училището

Бащата Петко Бакърджиев
Директорката Снежана Ангелова
Красимира Тилева (вдясно): Търпението ми се изчерпва
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини