От х:

Днес в x:

С новия закон за МВР: униформа до живот

Полицаите сами ще решават кога да се пенсионират

Полицаите ще могат да се пенсионират когато решат, без назначаващият орган да може да стори това при навършване на пенсионна възраст. Това предвижда проектозаконът за МВР, който трябва да бъде гласуван и да влезе в сила от първи януари следващата година. Досега работодателят изпращаше полицаите в заслужен отдих след 27 години стаж в системата, като първа категория труд. Сега ченгетата ще станат като учителите - могат да карат службата до живот.


В закона има няколко значителни промени на досегашната нормативна база. На МВР се „препоръчва“ да се разтовари от несвойствени дейности като СОД. Растежът в кариерата няма да става с конкурс, а на базата на персонална оценка. Тя вероятно ще се дава от началника и ще включва компетентност и професионална квалификация - знания и умения за изпълнението на служебните задължения и професионален опит, постигане на целите, отличия, награди и наказания.


От оценката ще зависят и премиите. Новата система за оценяване премахва досегашното становище от прокурор за работата на разследващия полицай. Изработването на това становище ненужно затруднявало прокуратурата.
Като мярка за подобряване противодействието на битовата престъпност новият закон въвежда фигурата на извънщатния сътрудник. Той ще подпомага полицейските органи в дейността им по противодействие на престъпността и опазване на обществения ред. На извънщатните сътрудници не се предоставят полицейски правомощия.
Предвидени са и социални придобивки - при изпълнение на служебните си задължения служителите на МВР да пътуват безплатно в обществения градски транспорт.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини