От х:

Днес в x:

Пеев: Поздрави за всички от сърце!

Чувствам се добре и поздравявам всички в Хасково от цялото си сърце!“, тези думи към родния град отправи по телефона главният редактор на вестник „Хасковска Марица“ Георги Пеев. На 37-годишният журналист бе трансплантирано сърце преди десетина дни в кардиоболницата „Св. Екатерина“.

Жоро е в реанимация, възстановява се добре и се подготвя за предстоящата трансплантация на бъбрек, която вероятно ще е следващата седмица.

Според него българинът вече е готов да говори спокойно по темата за донорството. Трябва да мине още време обаче, да бъде подготвена системата, за да се случват още чудеса като неговото.

За един трансплантиран като мен се грижат в реанимация 20 дни 4 медицински сестри. Отделно са докторите, които ме следят ежечасно. Това е огромен човешки ресурс, затова трябва да се обмисли за генерирането на повече тясно специализирани медицински кадри, които да работят в сферата и по време на реанимацията на трансплантираните“, казва Георги Пеев. Според него е необходимо да има и повече трансплатационни центрове в България, и те да са разпределени из цялата страна, а не само в София и големите градове. Като човек, изкарал няколко години на хемодиализа заради бъбречна недостатъчност, Жоро е убеден, че трансплантацията е по-добрия вариант не само за пациента, но и за държавния бюджет. „Една диализа струва 300 лв. А те са през ден. Смятайте колко излиза на Касата един болен на седмица. Отделно в сметките са другите медикаменти“.

Той поставя и въпроса за превенцията и навременното диагностициране. „Ако проблемът с моето сърце беше “хванат“ навреме, нямаше да съм толкова скъп на държавата днес.“

Според Жоро обаче най-тревожният факт е, че като цяло народът ни е болен. “Вероятно заради трудния живот, който живеем, поради стреса, огромен процент от хората на България са с увредени органи.“

Наред с важните теми, за които мисли покрай сървайвъра, който ми се случи“, Жоро е оптимист и нахъсан да се възстанови бързо и да се върне към обичайните си задължения.

Искам да кажа на всеки човек, че трябва да е по-уверен, независимо дали е здрав или болен, като мен. И да вярва! Да вярва, че чудеса се случват!“, казва Пеев.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини