От х:

Днес в x:

Свирепа конкуренция за сърцата на хасковлии

Професор Спасов ще лекува и хасковлии

Хасковската МБАЛ е на път да заформи свирепа конкуренция за лекуването на болните хасковски сърца, след като в четвъртък ще сключи договор със считаната за най-елитна болница в страната Правителствена болница „Лозенец“. Тя е специализирана в инвазивната кардиология, кардиохирургията, трансплантациите и др. високоспециализирани дейности, които по принцип се извършват на много малко места в страната.

В 12 часа в четвъртък пристига началникът на „Лозенец“ проф. д-р Любомир Спасов, заедно с екип от близо 20 видни кардиолози, инвазивни кардиолози, трансплантолози и специалисти в други области на медицината. Те ще набележат параметрите на бъдещето сътрудничество между двете лечебни заведения.
Само преди месец хасковската МБАЛ сключи договор с лютия конкурент на Правителствена - „Света Екатерина“, известна като Чирковата болница. Именно там са извършени първите трансплантации на сърца в България. Заведението оспорва статута на Правителствената, поне в лечението на болестите на сърцето. Правят по над 1400 сърдечни операции на година.
Нещо повече, двете болници отдавна са влезли в лекарския фолклор с личното съперничество между шефовете си Генчо Начев (“Св. Екатерина“) и Любомир Спасов (Правителствена). Освен първенство на болниците си, двамата си оспорват и статута на №1 сред кардиохирурзите в България. Визитките им са впечатляващи - специализации в чужбина, уникални операции, професорски титли. Начев е бил шеф на Здравната Каса, но пък Спасов е декан (вкл. и сега) на медицинският факултет на СУ „Климент Охридски“. Иначе и двамата се славят като невероятни лекари. Сега и двамата ще са консултанти на хасковските пациенти.

„От това по нагоре няма накъде, поне в България“, коментира изпълнителният директор на хасковската МБАЛ д-р Славчо Близнаков. Предимствата за хасковлии са, че ще бъдат лекувани с приоритет и в Правителствена, и в „Св. Екатерина“, по техен избор. Операциите са по Здравна каса, тоест безплатни за пациентите.

Г. Христов

проф. Генчо Начев вече е хасковски консултант
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини